DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

De Luisterlijn staat stil bij 65-jarig bestaan telefonische hulpdienst

‘Een baken van hoop en begrip’

Dit jaar staat de Luisterlijn stil bij het 65-jarig bestaan van de telefonische hulpdienst. Sinds de oprichting in 1958, heeft de telefonische hulpdienst een onschatbare rol gespeeld in het bieden van een luisterend oor aan mensen die daar op dat moment behoefte aan hadden, ongeacht de tijd van de dag of de aard van hun zorgen. Wat begon als een bescheiden initiatief, is uitgegroeid tot een landelijke organisatie, de Luisterlijn, die jaarlijks honderdduizenden gesprekken voert en levens raakt over het hele land.

Luisterlijn vrijwilligers: stille helden op de Nationale Vrijwilligersdag

7 december is het Nationale Vrijwilligersdag, ook de Luisterlijn staat dan stil bij de inzet van haar vrijwilligers. Deze helden bieden 24/7 een oordeelloos luisterend oor aan mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek via de chat en telefoon.  

Drukte bij de Luisterlijn door vakantieperiode

De drukte bij de Luisterlijn houdt aan, en helemaal nu tijdens de vakantieperiode. “Doordat bij veel mensen het gevoel van eenzaamheid toeneemt in de zomervakantie, en vrijwilligers ook genieten van een welverdiende vakantie, is het flink aanpoten om alle oproepen te beantwoorden", zegt Yvon Schmitz, trainer en begeleider bij de Luisterlijn. De landelijke organisatie, die 24/7 een luisterend oor biedt via telefoon, chat en mail, roept dan ook op naar elkaar te blijven omzien. “Oprechte aandacht en interesse kunnen een groot verschil maken voor anderen. Juist in deze periode.”

De Luisterlijn: opnieuw ruim driehonderdduizend gesprekken in 2022, vooral over geestelijke gezondheid  

In 2022 voerden vrijwilligers van de Luisterlijn maar liefst 333.937 gesprekken, blijkt uit het jaarverslag. Onderzoek laat zien dat de organisatie, die dag en nacht bereikbaar is voor een goed gesprek of een luisterend oor, grote maatschappelijke impact heeft.

Staatssecretaris Van Ooijen ziet nut van de Luisterlijn: ‘bijzondere meerwaarde’

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn & Sport nam afgelopen dinsdag het onderzoeksrapport naar de maatschappelijke betekenis van de Luisterlijn in ontvangst. Dit deed hij in Beeld & Geluid in Den Haag onder toeziend oog van vrijwilligers, trainers en de leden van de Raad van Toezicht van de Luisterlijn. Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Luisterlijn grote maatschappelijke impact heeft.

‘Grote behoefte aan licht en warmte’

Nieuwe vrijwilligers bij de Luisterlijn hard nodig

Voor veel mensen was 2022 een somber en lastig jaar. Een jaar waarin er zorgen waren over een oorlog op de grens van Europa en een jaar waarin stijgende energieprijzen voor grote onzekerheid zorgden. De behoefte aan warmte, licht en persoonlijke aandacht groeit. Dat merken vrijwilligers bij de Luisterlijn dagelijks.