DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Openhartige vlog van vrijwilliger Sanne

Wist je dat de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) jaarlijks de Nationale Vrijwilligersprijzen uitreikt? Ook dit jaar hebben we een inspirerende vlog ingestuurd! In onze vlog vertelt vrijwilligster Sanne wat vrijwilligerswerk voor haar zo mooi maakt. Sanne deelt openhartig hoe vrijwilligerswerk haar het gevoel geeft weer volledig deel uit te maken van de maatschappij.

Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra bezoekt Luisterlijn in Lelystad

Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra heeft afgelopen woensdag een bezoek gebracht aan de Luisterlijn in Lelystad, een organisatie die zich inzet voor het bieden van een luisterend oor aan iedereen die daar behoefte aan heeft. De wethouder, verantwoordelijk voor diverse portefeuilles waaronder Werk en Inkomen, Armoede en Schulddienstverlening en Jeugd(zorg), toonde grote belangstelling voor het werk van de Luisterlijn en haar vrijwilligers.

Schrikkeldag...

Vandaag is het schrikkeldag. Een bijzondere dag, die slechts eens in de vier jaar voorkomt en ons een extra 24 uur geeft. Daardoor zijn we dit jaar 366 dagen bereikbaar. Dankzij de inzet van onze vrijwilligers zijn we ook op deze extra dag bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor.

Heb je iets op je hart dat je wilt delen? Of wil je gewoon even praten? Onze luisteraars zitten ook vandaag klaar om naar je te luisteren. Soms kunnen een paar woorden het verschil maken.🌟📞Bereik de Luisterlijn telefonisch op 088 0767 000, via de chat en e-mail op deluisterlijn.nl.

Verhaal van vrijwilliger Liesbeth Quaadgras

‘Niet iedereen kan dit werk doen’ 

Al 36 jaar probeert Liesbeth Quaadgras (85) een glimlach op het gezicht van de bellers te tonen. En daar slaagt ze vaak in. De vrijwilliger ontving voor onder meer haar inzet bij De Luisterlijn zelfs de titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Hoensbroekse vertelt wat zij meemaakt tijdens en leert van haar diensten. 

Verhaal van vrijwilliger Anne Senden

‘Ik schrijf de verhalen na mijn dienst van me af’ 

Wat doe je als iemand belt die suïcidale gedachten heeft? Die eenzaam is? Of niet durft te scheiden, want dat is een taboe in het land van haar echtgenoot? Anne Senden (70) uit Heerlen biedt als vrijwilliger van De Luisterlijn al 27 jaar een luisterend oor. Zij vertelt over haar ervaring, de lessen die ze leerde en bijzondere gesprekken die ze voerde.  

Ear-opener: eenzaamheid gaat niet met vakantie

De vakantieperiode is weer begonnen! In de zomer(vakantie) gaan veel mensen weg en buiten leuke dingen doen. Voor sommige mensen kan deze periode daarom (extra) eenzaam voelen. Verbinding en een goed gesprek kunnen dan écht helpen. 

Dat weten vrijwilligers bij de Luisterlijn als geen ander. Zij spreken dagelijks, dag en nacht, met mensen die eenzaam zijn. Eenzaamheid is de grootste (achterliggende) reden waarom mensen contact opnemen. Toch kan het lastig zijn eenzaamheid te herkennen. Weinig mensen die de Luisterlijn bellen, beginnen uit zichzelf over eenzaamheid. Deze vragen kunnen een opening bieden om gevoelens bespreekbaar te maken.

Lees ook: wat is eenzaamheid?

Als Luisterlijn willen we contact stimuleren, mensen beter leren luisteren en met elkaar in verbinding brengen. Dat doen we door het delen van kennis, met luistertips en oefeningen. Juist een contactmoment, een luisterend oor en echte aandacht kunnen gevoelens van eenzaamheid verminderen.

Of je nou op vakantie gaat of thuisblijft; ook jij kunt er (al dan niet op afstand) voor anderen zijn!  Hoewel je het eenzaamheidsprobleem voor een ander niet kunt oplossen, kan een ‘uitgestoken hand’ of een contactmoment wel bijdragen aan het verminderen van eenzaamheidsgevoelens. Het laat de ander voelen dat hij/zij er mag zijn.

Hoe kun je ervoor anderen zijn?

  • Stuur een kaartje of bel vanaf je vakantieadres.
  • Nodig iemand uit voor een wandeling of een bbq.
  • Maak wat vaker een praatje met iemand die alleen is.
  • Maak gevoelens van eenzaamheid bespreekbaar.
  • Als je weet dat iemand in je directe omgeving zich eenzaam voelt, kun je vragen waar diegene behoefte aan heeft. Is dat af en toe bellen, een keer samen eten?

Wat te doen als je je zelf eenzaam voelt?

  • Zet social media (even) aan de kant.
  • Blijf in contact met anderen en waak ervoor dat je je volledig terugtrekt.
  • Kom in contact met mensen die jouw interesses delen.
  • Praat erover.
  • Besef dat je niet de enige bent met deze gevoelens.
  • Zet je in voor anderen. Ga vrijwilligerswerk doen (in deze periode).

Als je je eenzaam voelt, begint elke oplossing met een luisterend oor. Daarom is de Luisterlijn ook zo belangrijk. We zijn er voor iedereen die met eenzaamheid te maken heeft, altijd en overal. Ook in de vakantieperiode is de Luisterlijn gewoon bereikbaar. Dag en nacht. Dus ken of ben je iemand die behoefte heeft aan een goed gesprek? Vrijwilligers zijn dag en nacht bereikbaar via 088 07 67 000. Chatten of mailen is mogelijk via deluisterlijn.nl.