DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Featured

Luisterlijn vrijwilligers: stille helden op de Nationale Vrijwilligersdag

7 december is het Nationale Vrijwilligersdag, ook de Luisterlijn staat dan stil bij de inzet van haar vrijwilligers. Deze helden bieden 24/7 een oordeelloos luisterend oor aan mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek via de chat en telefoon.  

Dagelijks voeren de, in luisteren- getrainde vrijwilligers van de Luisterlijn, ruim duizend gesprekken. Jaarlijks zijn dit inmiddels een kleine half miljoen oproepen. De gesprekken gaan onder meer over eenzaamheid, relatieproblemen en angst. Vrijwilligers zijn dan ook hard nodig om al deze mensen te woord te kunnen staan.    
 
Het effect van een belletje 
Voor bellers biedt het troost en steun wanneer ze zich gehoord voelen. Anne is al 27 jaar vrijwilliger bij de Luisterlijn en vertelt welke invloed goed luisteren kan hebben: “Laatst belde een vrouw die getrouwd was met een vakantieliefde uit Jordanië. Dat was geen fijn huwelijk, maar scheiden is een taboe in dat land. Ik merkte dat het haar alleen al hielp dat ik oprecht luisterde en aangaf ooit in Jordanië te zijn geweest. Ze voelde zich helemaal begrepen en sloot het gesprek opgelucht af.” 

Liesbeth, al 36 jaar vrijwilliger bij de Luisterlijn: “Ons werk heeft altijd een open einde: je kent de afloop niet. Het geeft me hoe dan ook voldoening als iemand lachend afsluit.” 
 
Echt iets betekenen 
Onderzoek van onderzoeksbureau SEOR toont aan dat de Luisterlijn grote maatschappelijke impact heeft. “Ik wilde iets betekenen voor de maatschappij en vond de telefoon een veilige manier.” vertelt een vrijwilliger. De Luisterlijn heeft ook gunstige effecten op de bellers. Meer dan 80% voelt zich beter na contact met de Luisterlijn. En meer dan 70% ervaart vermindering van eenzaamheid en/of verbetering van zijn of haar mentale gezondheid.  

 
Over de Luisterlijn  
De 65-jarige Luisterlijn wil een luisterend oor bieden aan iedereen die dat nodig heeft, wanneer die dat nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer je (even) niet lekker in je vel zit of bij geestelijke nood. Daarom staan de ruim 1500 vrijwilligers dag en nacht, zeven dagen per week, klaar voor een vertrouwelijk gesprek op telefoonnummer 088 0767 000. Chatten en mailen is ook mogelijk, via deluisterlijn.nl. De Luisterlijn wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer informatie over dit bijzondere vrijwilligerswerk is te vinden op www.deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk