DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Om de samenleving aan het luisteren te krijgen, heeft de Luisterlijn de campagne ‘De kunst van het luisteren’ in het leven geroepen. De noodzaak is groot: in 2022 voerden Luisterlijnvrijwilligers 333.937 telefoon- en chatgesprekken. Veel mensen hadden behoefte aan een luisterend oor, steun, troost of ‘gewoon’ even contact.  

Het is onze missie om mensen aan het luisteren te krijgen. Om het belang van luisteren onder de aandacht te brengen en mensen stimuleren beter naar elkaar te luisteren. Contact maken, luisteren met echte aandacht kan het verschil maken. Juist voor mensen die zich eenzaam voelen. We willen mensen helpen om beter te leren luisteren door het delen van onze kennis.

Hoor jij wat er écht gezegd wordt?

Dat was de vraag die centraal stond in onze campagne over de 'Kunst van het Luisteren' tijdens de Week tegen Eenzaamheid in 2022. Op verschillende NS-stations kon je de kunst van echt luisteren ervaren en/of horen hoe eenzaamheid klinkt

Luistertest banner

 

ALS IK LUISTER, DAN….

LUISTEREXPERTS DELEN HUN KENNIS


Herbert van Hoogdalem, reclamemaker: "Ik ben gewend om niet te luisteren. Althans, niet om te doen wat me opdragen wordt. Ik ga graag mijn eigen weg. Als ik iets moet daar hou ik niet zo van. Maar ja, als de Luisterlijn je iets vraagt..." 


Rokus Loopik is directeur van The Living Museum, een kunstenaarsatelier voor mensen met een achtergrond in de psychiatrie. "Luisteren is voor mij vooral leven in het moment. Gisteren is geweest en morgen is uiterst ongewis. Vraag je bij elk gesprek af of je 100% aanwezig bent. Niet 75%, niet 50% of 25%. Je kunt mensen nooit bedriegen."


Thea, vrijwilliger bij de Luisterlijn: “Het mooiste cadeau dat ik ooit in mijn leven heb gekregen, is mijn oor. Maar het is wel een cadeau waar ik wat voor moest leren…”

MEER TIPS EN LUISTERINSPIRATIE

EAR-OPENERS

HEEL NEDERLAND DEELT LUISTERTIPS


Annemarie van Essen: “Voor mij is luisteren iets wat je niet alleen maar met je oren doet, maar met je hele lijf en met al je zintuigen. Luisteren is vooral wegblijven uit je eigen hoofd. Verbinding maak je door er voor die ander te zijn.”


Annie van Dongen, wandelcoach en vrijwilliger bij de Luisterlijn: "Ik ben vrijwilliger geworden bij de Luisterlijn in een periode dat het met mezelf niet zo goed ging. En wat er toen gebeurde had ik eigenlijk niet kunnen voorspellen, maar ik merkte dat het mij echt goed deed. Bij elk gesprek ben ik er opnieuw, helemaal 100%, voor die ander. Ik luister naar dat verhaal. Ik hoor de stiltes. En daardoor ben ik echt verbonden met de beller. En ik krijg daar de waardering voor."