DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Onzekerheid

'Ik zoek gewoon een luisterend oor...kan dat ook bij de Luisterlijn?' Een vrouwenstem. 'Natuurlijk, vertel het maar' antwoord ik. De mevrouw vertelt dat haar vier kinderen binnen een jaar het huis uit gegaan zijn. Haar eigen ouders leven niet meer dus voor wie kan ze zorgen? We praten over rollen die zij heeft gekozen en over de zekerheden die nu weg zijn. Ze voelt zich alleen en onzeker. Ik maak een sprongetje. Heeft ze vroeger hobby's gehad? Heeft ze buiten de deur gewerkt? Ze twijfelt of ze op een koor durft. Ze twijfelt of ze weer aan een baan kan komen als verkoopster. Ineens zegt ze: ‘Ik ben niet alleen de kinderen kwijt, maar ook mijn zelfvertrouwen’.

 Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Iedereen heeft wel eens last van onzekerheid. Of je de nieuwe baan wel aan kan. Of je wel rond kan komen nu je minder bent gaan werken. Of je wel geaccepteerd zal worden op je nieuwe school. Of je wel een goede moeder of vader bent.

Grote veranderingen in je leven kunnen je een gevoel van verwarring, onzekerheid en onveiligheid geven. Dat kan een echtscheiding zijn, verhuizing, emigratie, reorganisatie op het werk, het krijgen van een kind, verlies van een geliefde, overgang naar een nieuwe school of zelfs een vakantie. Ook veel (kleine) veranderingen in korte tijd kunnen verwarring brengen. Onzeker over wie je bent en wat je doet, of je gewenst bent, waar je thuis hoort, welke keuzes je moet maken en hoe je toekomst zal zijn. Hoe minder grip mensen hebben op hun omstandigheden, des te machtelozer ze zich voelen en des te groter de kans op het ontstaan van onzekerheid.

Je kan twijfelen aan je zelfbeeld, aan je uiterlijk, karakter en je prestaties. Je vindt jezelf niet mooi, te dik, niet spontaan of niet slim genoeg. Dit kan een periode zijn, bijvoorbeeld in de pubertijd, maar ook kinderen en volwassenen ondervinden dit. Dit heeft voornamelijk te maken met onrealistische verwachtingen. Het kan zijn dat je te hoge eisen stelt aan jezelf. Maar het kan ook zijn dat je omgeving te hoge verwachtingen heeft. Ouders die je schoolprestaties nooit voldoende vinden, gepest zijn om je uiterlijk, een baas die je nooit een compliment geeft. Je hebt het gevoel tekort te schieten en minder te zijn en te kunnen dan anderen.

Meestal weet iemand het te relativeren en krijgt weer zelfvertrouwen, met of zonder hulp van buitenaf. De onzekerheid is van korte duur. Maar het kan ook doorslaan in chronische onzekerheid met als gevolg een minderwaardigheidscomplex, eenzaamheid en depressiviteit.