DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Joost, 58 jaar

Joost is in de war en angstig om weer in een psychose te raken

Door zijn reuma stond Joost (58) een tijd buiten het arbeidsproces. In die tijd verrichte hij veel vrijwilligerswerk, waar hij altijd veel voldoening uithaalde. Sinds een half jaar gaat het slecht met hem, is hij erg in de war en is hij angstig om weer mee te maken wat hij 15 jaar geleden ook al meemaakte: een psychose. Soms neemt hij contact op met de vrijwilligers van Sensoor voor een gesprek en praat hij over deze angst en zijn sombere gedachten.

Joost redde zich de afgelopen jaren goed, mede dankzij vrijwilligerswerk waarin hij veel voor mensen betekende en vriendschappen had opgebouwd. Voor een terugkerend project waar hij zich met hart en ziel voor inzette, was alles al gepland; de vliegtickets waren al geboekt. Maar Joost kon het niet aan. Hij was wel eens vaker somber geweest, dus dachten projectgenoten dat hij de reis en het project wel aan zou kunnen. Maar dit keer was het toch anders, voelde hij. Het was een wirwar in zijn hoofd en hij kon de verantwoordelijkheid niet aan. Joost: ‘’De angst om weer in een psychose te raken, beknelde mij.’’

Joost had genoeg mensen om zich heen - hij is zelfs gehuwd - maar hij wilde hen niet te veel belasten met zijn verwardheid en depressieve gedachten. Zij boden ook al genoeg praktische hulp bij zijn chronische reuma. Op een avond kwam hij zelf niet meer uit zijn sombere gedachten. Alles wees volgens zijn gevoel in de richting van een zware depressie en een psychose. Hij wilde even zijn verhaal kwijt. Zocht bevestiging van iemand anders. Van iemand die tijd had voor zijn verhaal en ook in de stilte van de avond en de nacht bereikbaar was. Dat was het moment waarop hij de drempel overging en durfde te bellen naar het nummer van Sensoor.  

Joost was blij om iemand te spreken die hem serieus nam. Iemand die hem naast erkenning ook herkenning kon geven. Hij belde met Sensoor toen zijn vrouw sliep. Ze spraken over zijn verwardheid, zijn nervositeit en de angst om opnieuw in een psychose te raken. Door zijn gedachten uit te spreken, realiseerde Joost zich dat hij het vrijwilligersproject moest afzeggen, hoe moeilijk dat ook was. Daarnaast adviseerde de vrijwilliger hem in het gesprek om een arts te bellen. Dit heeft hij gedaan en een opname volgde.

Joost is blij dat het nu weer wat beter met hem gaat en hij niet in een psychose terecht is gekomen. Hij is onder behandeling van een psycholoog. Daarnaast belt hij soms nog met Sensoor. Om iemand te hebben die meedenkt, ook als de psycholoog niet bereikbaar is.

Je kunt jouw verhaal ook kwijt, dag en nacht, per telefoon (0900-0767; 5 ct/min.), mail of chat (www.sensoor.nl). 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is een waargebeurd verhaal. Wegens privacy redenen is het geanonimiseerd. De foto is gefingeerd.

Heb je ook een goede ervaring met Sensoor of heb je een mooi gesprek gehad met een vrijwilliger? Wij horen het graag! Laat het ons hier weten.