Alles
Ear-opener: de manier waarop je zit heeft invloed
Ik loop de kamer in en ik zie aan de houding van de vrijwilliger, dat hij een goed gesprek voert. Hij zit onderuit, ontspannen met de headset op zijn hoofd en zijn benen op tafel. Dit is niet de houding die je wil zien bij iemand die werkt voor de klantenservice van een telecomaanbieder. Maar bij de Luisterlijn is dit precies de houding die we mooi vinden.
“Ik, asociaal? Nee, ik oefen mijn luisterhouding.”
In de psychologie is het algemeen bekend dat je houding ontzettend veel invloed heeft op hoe je je voelt. Ga je rechtop zitten met je schouders naar achteren in plaats van onderuit gezakt, dan heeft dat direct effect op je gevoel van zelfvertrouwen. Dat kan verder doorwerken op je gedrag. Je toont je bijvoorbeeld zelfverzekerd tijdens een presentatie. Ook kun je aan iemands houding zien of hij zich neerslachtig voelt of juist vrolijk. Omgekeerd heeft je houding weer invloed op de mate waarin je je neerslachtig of juist vrolijk voelt. Dit verband tussen houding en gevoel is ontzettend interessant. Deze wetenschap wordt gebruikt in verschillende therapieën waarbij extra aandacht is voor de houding van de cliënt. Het wordt bijvoorbeeld ingezet om te werken aan een positief zelfbeeld.
Terug naar het luisteren. De houding die je aanneemt heeft ook een ongelofelijk effect op de manier waarop je luistert. Wat gebeurt er als je rechtop achter je bureau zit met pen en papier in de aanslag? Je zou dit een keer kunnen uitproberen. Misschien zul je merken, dat je alert bent, kordaat en gestructureerd aantekeningen kan maken van een gesprek. Daar is niets mis mee, als je een keer de notulen van de vergadering moet maken. Maar wanneer iemand bij jou zijn verhaal doet over iets waar hij mee zit, is een andere luisterhouding nodig. Probeer het maar eens uit, ga achteroverleunen, ontspan je houding, haal een paar keer rustig en diep adem en leg gerust je benen op tafel. Mensen zullen misschien opmerken dat je lui bent of asociaal. In dat geval kun je antwoorden dat je je luisterhouding aan het oefenen bent.
Succes!
Jaarlijks trainen en begeleiden trainers van de Luisterlijn honderden vrijwilligers in hun luister- en gespreksvaardigheden. Zij delen hun kennis en ervaringen graag om jou en anderen te inspireren beter te leren luisteren. Dit is een bijdrage van Wouter Stuivenwold (trainer bij de Luisterlijn, locatie Leiden).