DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Pesten

In het berichtenvenster op de chat verschijnt een nieuw bericht: “Het gaat al een poosje niet zo goed met me….., ik woon nog bij m’n ouders, maar die hebben zoveel ruzie. Vroeger werd ik zo gepest, toen had ik niet veel vrienden. En nu ik stage loop voel ik me ineens weer onzeker. Ik hoop dat je mij begrijpt….,  want ik kan er met niemand echt over praten." Ik lees het bericht en antwoord. "Ik luister graag naar je, vertel maar..." 

Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Pesten is iets anders dan plagen. Plagen is er niet op gericht om de ander pijn te doen en heeft geen schadelijke gevolgen. Het slachtoffer kan zich verweren en ervaart het plagen meestal als 'leuk'. Pesten is een agressieve vorm van plagen. Pesten is wel gericht op het bewust kwetsen en pijn doen van de ander. In families, op school, op het werk; pesten komt overal voor. Er zijn twee soorten pestgedrag. Direct pestgedrag: belachelijk maken, dreigen, spotten en schelden, slaan, duwen, spullen vernielen of afpakken. En indirect pestgedrag: gezichten trekken, negeren, buitensluiten, gebaren maken.

Gevolgen van pesten kunnen zijn: een negatief zelfbeeld, depressie, faalangst, sociale angst, eenzaamheid en isolement. En er is een verhoogde kans op het ontwikkelen van ernstige psychische of fysieke problemen.

Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Erover praten de eerste stap om het probleem op te lossen. 

Webtips:

www.stoppestennu.nl
Stichting Stop Pesten Nu is hèt informatie-, expertise en kenniscentrum van Nederland met een uitgebreide kennisbank gericht op pesten en online pesten (cyberpesten). 

www.omgaanmetpesten.nl
Weet wat je kunt doen tegen pesten. Ontdek als ouder of professional tijdig signalen en voorkom pesten.

www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/cyberpesten/
Hier vinden kinderen en ouders informatie over de gevaren en het herkennen van cyberpesten. Daarnaast is er informatie rondom passende acties voor ouders (zowel voor kinderen die gepest worden als voor pesters).

www.pestenislaf.nl
Pesten is laf en kan kinderen onzeker, angstig en verdrietig maken. Ook tientallen jaren na het pesten kan iemand de gevolgen van het pesten nog dagelijks ondervinden. Schoolprestaties en het sociaal functioneren kunnen ernstig lijden onder het pesten. Pesten moet daarom stoppen, zo snel mogelijk.

Laat je niet verpesten (Rutger Verhoeff)

Dit boek neemt je eindelijk terug naar je pestverleden zodat je dat gebruikt om sterker te worden. Je beperkingen kunnen hierdoor worden opgelost, zoals het gevoel altijd eenzaam te zijn, minderwaardigheid, angst, bindingsangst, faalangst en het uit de weg gaan van conflicten.

Alles over pesten (Mieke van Stigt)

‘Alles over Pesten’ is een boek van socioloog en pedagoog Mieke van Stigt. Het boek richt zich met name op ouders en legt uit waarom kinderen en volwassenen pesten. Dit wordt gedaan vanuit een wetenschappelijk oogpunt, waarbij de schrijver gebruik maakt van kennis uit de psychologie, sociologie en biologie, telkens refererend naar de praktijk. Ondanks de wetenschappelijke benadering, weet Mieke van Stigt het boek laagdrempelig en toegankelijk te houden voor een groot publiek. Het boek is een aanrader voor ouders en leerkrachten die te maken hebben met een gepest of pestend kind.

Van pesten naar samenwerken (Sue Young)

‘Het boek ‘Van Pesten naar Samenwerken’ is geschreven door Sue Young en vertaald door Rob de Ridder. Het boek beschrijft een specifieke methode om pesten in groepen en schoolklassen effectief om te buigen in iets positiefs.