DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

's Nachts is het stil, maar niet bij de Luisterlijn

In het holst van de nacht gaat mijn wekker om 02:50 af. Het is tijd voor een dienst van 03.00 - 07.00 uur. Snel trek ik wat makkelijks aan en installeer ik mij op mijn bel-plek. Ik start me te focussen en word me bewust van de stilte en rust in de straat. Zo’n gedempte stilte net als na een zware sneeuwbui. Heerlijk, het is of het leven even stilstaat, de stad op non-actief staat. Ik geniet hiervan. Het is zo’n tussentijd, de nachtbrakers zijn naar bed en voor de vroege vogels is het nog te vroeg. Mijn favoriete dienst.

Het tijdstip geeft een bepaald gevoel van samenhorigheid, binding, ook de gesprekspartner is zich vaak bewust van dit bijzondere tijdstip. Hij of zij kan even nergens terecht, ligt te woelen, is in paniek, heeft pijn of wil gewoon even wat kwijt, even het gevoel dat er toch iemand is die luistert of er gewoon even is. 

- Joost, vrijwilliger in Hilversum

Maak het verschil door te luisteren!

Als voor veel mensen de werkdag erop zit, kantoren sluiten en de stilte van de nacht zich aandient, neemt de drukte bij de Luisterlijn toe.’s Nachts, wanneer mensen niet kunnen slapen, is er grote behoefte om met iemand te kunnen praten over verdriet, zorgen of pijn. Om ervoor zoveel mogelijk mensen te zijn, verricht je als Luisterlijnvrijwilliger iedere maand ook een nachtdienst. Dat kan een aangesloten dienst zijn van 4 uur of 2 diensten van 2 uur. De nachtdienst vraagt natuurlijk meer van je dan een dagdienst. Toch zijn het juist de verhalen in de nacht die dit werk speciaal maken.

‘Vooral de gesprekken in de nacht zijn bijzonder”
Peter en Kees werken al jaren als vrijwilliger, ook ’s nachts. Kees: “’s Nachts is de wereld klein, er gebeurt minder. Mensen komen meer tot rust, gaan nadenken over het leven, kunnen niet slapen en willen dan hun verhaal kwijt. Vaak kunnen ze dan niemand bereiken, want iedereen slaapt, behalve de Luisterlijn.” Hoewel het zwaar kan zijn om nachtdiensten te doen, levert het ook veel mooie en zinvolle gesprekken op. Vrijwilliger Peter beaamt dat. Hij geeft aan dat hij de nachtdiensten voor geen goud zou willen missen. “Als mensen ’s nachts wakker zijn heeft dat een oorzaak. Niet altijd, maar vaak ontstaan er daardoor bijzondere gesprekken. Mensen zijn ook dankbaar dat er ’s nachts naar hen geluisterd wordt.”

Vind jij het (ook) geen probleem om in de nacht vrijwilligerswerk te doen? Dan is het het vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn misschien iets voor jou en zien we jouw aanmelding graag tegemoet.

Je voorbereiden op een nachtdienst is toch heel wat anders dan wanneer je aan een dagdienst gaat beginnen. Een van onze vrijwilligers neemt je mee, deelt haar ervaring en vertelt hoe dat er voor haar uitziet. Luister hier het fragment.