DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Identiteit en zingeving

Ik open de e-mail via de Luisterlijn e-mailhulp. ‘Ik heb het gevoel dat ik anders ben’ lees ik. ‘Mijn broers vinden mij een mietje, maar ik heb de behoefte niet om over grenzen te gaan. Zelfs mijn ouders vinden mij braaf. Ik houd van lezen maar ik doe het al niet meer thuis, kan me niet concentreren. Soms zeggen ze dat ik van de melkboer ben. Ze bedoelen het niet verkeerd maar het voelt rot. Ik moet meer van me af bijten. Maar ik vind het moeilijk om mijn gevoelens te laten zien’ Er ontstaat een fijne mailwisseling over jezelf zijn en je aanpassen aan je omgeving.

Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Wie ben ik en wat maakt mij tot wie ik ben? Een vraag waar iedereen bewust of onbewust mee bezig is. Iedereen heeft al van jongs af aan een aantal rollen in zijn/haar leven. Die rollen passen als het goed is bij jezelf (je lijf, je manier van in het leven staan, opleiding, werk, karakter, emoties, je mogelijkheden, onmogelijkheden, dromen en interesses). En aan de andere kant is het ook zo dat wij allemaal beïnvloed worden door de rollen die wij krijgen in ons leven. Het vormt onze identiteit. Je zou kunnen zeggen dat onze identiteit groeit (en dat het een leven lang blijft groeien) in het spanningsveld tussen de dingen die andere mensen van ons vinden, hoe andere mensen ons zien en de dingen die wij van onszelf vinden. Je kan tevreden zijn met je identiteit, maar ook heel ontevreden. Je kunt twijfels hebben bij je identiteit. Misschien durf je zelfs niet voor je echte identiteit uit te komen uit angst voor negatieve reacties uit je omgeving.

Waar kom ik vandaan, waarom ben ik er en waar ga ik naar toe? Bijna iedereen heeft momenten waarop hij zich bezig houdt met zingeving. Zingeving heeft alles te maken met vragen omtrent de zin van het leven. Wat geeft jouw leven zin en hoe geef jij zin aan het leven? Waar doe je het allemaal voor en waar leidt het toe? Wat is jouw persoonlijke doel in dit leven, waar liggen je kwaliteiten en leerpunten? De zin van het leven is niet altijd te begrijpen of even duidelijk onder woorden te brengen. Toch hebben we het er vaak over met anderen, soms naar aanleiding van alledaagse dingen. Zingeving komt op elk moment en in elk facet van het leven voor. Zingeving heeft niet alleen met onszelf te maken, maar ook met relaties met anderen om ons heen. Zingeving vertaalt zich in communicatie en uitwisseling met anderen.

 

www.psychologiemagazine.nl
Informatie, advies, testen en online trainingen rond thema's als persoonlijkheid, werk, relaties en gezondheid.

www.geestelijkeverzorging.nl/thuis 
Mensen met levensvragen kunnen het landelijk telefoonnummer 085 – 004 3063 bellen om gesprekken thuis aan te vragen met een geestelijk verzorger. Voor 50-plussers, mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten en voor kinderen t/m 18 jaar in de palliatieve fase en hun naasten worden een aantal gesprekken vergoed via het Centrum voor Levensvragen.

www.outway.nl, www.switchboard.nl, www.expreszo.nl, www.coc.nl en www.gaystraightalliance.nl
Organisaties die homoseksualiteit bespreekbaar en zichtbaar maken. Voor informatie en hulp.

www.transgenderwegwijzer.nl 
Op de kaart van de Transgender Wegwijzer vind u instanties, organisaties en personen die u kunnen helpen bij je transitie en alles wat daarbij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan medisch specialisten, maar ook aan antidiscriminatiebureaus en zelfhulpgroepen.

www.genderpraatjes.nl
Genderpraatjes richt zich hoofdzakelijk op jongeren die transgender, non-binair, of nog zoekend zijn. Je kunt bij Genderpraatjes o.a. terecht met vragen over transitie en behandelingen, maar ook over daten of je genderexpressie. De jongerenlijn is elke doordeweekse middag bereikbaar van 15:00 tot 17:00.

www.rozegebaar.nl
Community voor en door lesbische, homo, biseksuele en transgender Doven en Slechthorenden.

www.discriminatie.nl
Informatie, hulp en advies bij discriminatie.

Zes levens met lef

6 Oudere Rotterdammers schrijven over hun coming-out in de jaren 1950-1980. De schrijvers van Zes levens met lef zijn: Nanda Claessen, Eddie Elsdijk, Piet Gamelkoorn, Hans Jongeleen, Salomon Slier en Rob de Vries.

Dove Prinses (Bea Visser)

Dit is het verhaal van Bea Visser. Het levensverhaal van een dove Nederlandse vrouw in de 20e eeuw. Bea werd geboren in een tijd waarin Gebarentaal op de dovenscholen een verboden taal was. Tegen alle adviezen en verwachtingen in lukte het Bea daarna op te klimmen tot gemeenteambtenaar bij de  gemeente Den Haag. Naast haar gewone werk werd Bea bijzonder actief in de ontwakende dovenbeweging in de jaren ‘60, `70, `80 en `90 van de vorige eeuw. Zij was de eerste die in die jaren gebarentaallessen ging geven aan, vaak wanhopige, ouders van dove kinderen. Bea was ook de eerste dove vrouw in Nederland die openlijk uitkwam voor haar homoseksualiteit. Ze gaf de aanzet tot de oprichting van het Roze Gebaar en bevrijdde daarmee een grote groep dove homoseksuelen van hun beknellende gevoelens.

Het verkeerde lichaam (B. Kamprad en W. Schiffels)

Alles over transseksualiteit.

Dus ik ben (S. Jensen en R. Wijnberg)

Twee jonge filosofen helpen je op je zoektocht naar identiteit.

Het drama van het begaafde kind ( A. Miller)

Psychoanalytische beschouwing over identiteitsstoornissen bij begaafde kinderen.

Dorsvloer vol confetti (Franca Treur)

Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeneenschap met een geheel eigen vertelcultuur.

As it is in heaven (zijn wie je bent) Dirigent Daniel Daréus toert over heel de wereld en staat dag na dag op het podium. Tot hij een hartaanval krijgt en hij het doktersadvies krijgt zeer rustig aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp en neemt een andere naam aan om zijn aanwezigheid geheim te houden. Hij heeft geen gelukkige jeugdjaren gehad, nu woont hij weer tussen dezelfde mensen van toen. Wanneer hij zich laat over halen om dirigent te worden van het kerkkoortje. Zijn aanpak maakt veel los bij de mensen in het dorp: liefde, jaloezie, onzekerheid, passie maar vooral een zoektocht naar de eigen identiteit.

Brokeback Mountain (homoseksualiteit) Twee jonge cowboys op een ranch in Wyoming krijgen een hechte band. Ennis trouwt met Alma en Jack verhuist naar Texas waar hij in het huwelijk treedt met Lureen. Beiden krijgen kinderen. Als de twee mannen elkaar vier jaar later weer tegenkomen, blijkt hun liefde alleen maar sterker en intiemer geworden te zijn. Een worsteling met keuzes. Kiezen voor hun gezin of voor hun heimelijke liefde in een omgeving waar homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd.

Eyes wide open (homoseksualiteit) Aaron is een gerespecteerd lid van de ultra-orthodoxe gemeenschap in Jeruzalem en leidt een rustig leven. Hij is gehuwd met Rivka , heeft vier kinderen en is een toegewijde vader. Tot de dag dat hij het pad kuist van Ezri, een 22-jarige student. Wanneer er een verhouding ontstaat, neemt hij geleidelijk aan afstand van zijn familie en het leven van de gemeenschap. Al snel steken schuldgevoelens de kop op en begint zijn omgeving hem onder druk te zetten.

London River (Geloof) Normaal zouden Elisabeth en Ousmane elkaar nooit ontmoet hebben. Zij is een weduwe die een rustig leven leidt op haar boerderijtje op kanaaleiland Guernsey. Ousmane is een boswachter en bidt vijf keer per dag richting Mekka. Op 7 juli 2005 dag brengen Islamitische terroristen in de drukke ochtenspits van London vier bommen tot ontploffing. In een paar minuten tijd sterven 56 mensen en raken 700 anderen gewond. Elisabeth hoort het nieuws en probeert haar dochter Jane, die al enkele jaren in Londen woont, te bereiken. Tevergeefs. Ook Ousmane lukt het niet contact op te nemen met zijn zoon in London. En dus vertrekken ze naar de drukke wereldstad om er hun kinderen te zoeken. Twee totaal verschillende mensen worden met elkaar verbonden.

Thirteen (zoektocht tiener) Tracy is een slim 13 jarig pubermeisje op de middelbare school. Ze is echter een tikje naïef en dat komt niet  goed uit wanneer ze Evie, het mooiste en populairste meisje van de school, leert kennen. Tracy wordt meegesleurd in een wereld van drank, drugs, seks en feesten. Ze gooit haar hele identiteit om en dat levert de nodige spanningen op met haar moeder, haar leraren en haar oude vrienden.

Fucking Amal. (zoektocht tiener)

In het Zweedse dorpje Amal is niks te beleven. Agnes van 14 is net verhuisd naar Amal maar kan geen aansluiting vinden bij haar leeftijdsgenoten. Ze houdt een dagboek bij waarin ze schrijft hoe verliefd ze is op het brutaalste meisje van de klas Elin. Als Agnes 15 wordt houdt ze een verjaardagsfeestje, maar niemand komt opdagen. Opeens staat Elin voor haar deur en ze zoent Agnes hartstochtelijk op haar mond.Een film over verlangens, vreugde en verdriet van de liefde als je jong bent. Over de moed die er nodig is om " anders" te zijn.

Shelter (2007) Gedwongen om zijn dromen voor de kunstacademie op te geven, spendeert Zach zijn dagen met een nietszeggende job en helpt zijn zus met de zorg voor haar zoon. In zijn vrije tijd surft of tekent hij en hangt rond met zijn beste vriend Gabe, die aan de welstellende kant van de stad woont. Wanneer Gabe's oudere broer Shaun terug thuiskomt, wordt hij aangetrokken tot Zach's onbaatzuchtigheid en talent. Zach wordt verliefd op Shaun en moet zwoegen om zijn eigen verlangens met de verlangens van zijn familie te verzoenen.

Va, vis et deviens (afkomst, racisme) De VS hebben samen met Israël een luchtbrug opgezet voor de Ethiopische Joden, zodat deze naar het beloofde land kunnen gaan. Een christelijke moeder, die haar man en twee van haar kinderen heeft verloren, ziet maar één overlevingskans voor haar laatste zoon en geeft hem de opdracht zich als Jood voor te doen en naar Israël te vertrekken. Daar komt hij terecht in een Joods adoptiegezin. Schlomo is eenzaam in een vreemd land dat totaal geen betekenis heeft voor hem. Hij wordt verscheurd door heimwee en de belofte aan zijn moeder, en moet leven met de angst dat men achter de waarheid zal komen: dat hij geen wees is en al helemaal geen Jood.