DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Politiek begint met luisteren. Of toch niet?

Lijstrekkers willen (nu) niet leren luisteren

Begin deze maand nodigden we verschillende lijsttrekkers (via e-mail, post en social media) uit voor een spoedcursus luisteren bij de Luisterlijn. We stuurden ze een pakketje met wat lekkers en de boodschap: “politiek begint met luisteren”. Juist nu een belangrijk thema en een mooi moment om te laten zien dat je als politicus ook écht luistert.

Helaas, werd onze uitnodiging niet met beide handen aangegrepen. De lijsttrekkers zullen daar hun eigen redenen voor hebben, die we niet willen invullen. De enigen die aangaven wel interesse te hebben, waren Jasper Bosma (Volt Nederland) en Caroline van der Plas (BBB).

Uit de overige reacties (zie hieronder) bleek wel dat andere lijsstrekkers de uitnodiging waardeerden, luisteren als thema belangrijk vinden en de luistertips ter harte zullen nemen.

Onze ervaring leert dat de meeste mensen denken dat ze goed kunnen luisteren, maar dat dit in de praktijk vaak niet het geval is. Want: hoe vaak zijn we met onze gedachten ergens anders? Heb je je eigen mening al klaar of luister je om te kunnen reageren op de ander? Dat zien we vaak, ook in de politiek.

Daarom blijft ons aanbod in ieder geval staan…

Wordt (mogelijk) vervolgd.

Caroline van der Plas (lijsttrekker BBB)
"Dit vind ik nou een geweldig aanbod. En ik maak daar zeer zeker graag gebruik van. Wat origineel zeg en inderdaad goed om zo'n cursus te volgen, want zelf denk je vaak dat je goed kunt luisteren, maar dat hoeft in de praktijk niet zo te zijn. Ik kom hier op terug en anders mag u mij na de verkiezingen altijd bellen om wat af te spreken."

Jasper Bosma (Volt Nederland!)
We waarderen de bijonder attente uitnodiging enorm. 
Ik heb intern overlegd, en helaas kunnen we voor de verkiezingen niet op uw uitnodiging ingaan. Onze organisatie draait op dit moment ver over toeren. We vinden het wel een prachtig initiatief, en willen u daarom vragen na de verkiezingen nog eens contact op te nemen zodat we hier met volle aandacht op in kunnen gaan. Hopelijk heeft u begrip voor onze afweging. 

Esther Van Fenema (NL Beter)
"Wat een fijn bericht en wat lief die lekkernijen in de post!! Ik heb als psychiater geleerd hoe wezenlijk luisteren is en dat we dat eigenlijk te weinig doen in de samenleving, laat staan in de politiek...Ik neem je advies mee en dank voor je steun."

Team CDA
Attent dat u dit pakketje opstuurt. De oproep om te blijven luisteren als politicus geven wij door aan Wopke Hoekstra.

D66
Veel dank, wat een mooi gebaar!


Farid Azarkan (Denk)
Dankjewel voor het aanbod. Ook ik zou meer moeten luisteren. Dank aan alle 1500 vrijwilligers die een luisterend oor bieden aan heel veel Nederlanders.