DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Ear-opener: Iets kleins kan tot iets groots leiden

“Lekker tempo”, zei iemand die mij passeerde op het fietspad, kijkend naar mijn fiets. Het was inderdaad behoorlijk trappen, zonder ondersteuning, met een stevige tegenwind. En het lukte mij inderdaad een goed tempo aan te houden. Daar was ik tevreden over en helemaal leuk wanneer iemand dit ook nog opmerkt en uitspreekt.

Krijg je zo maar al fietsend een compliment, wat maakte dat ik nog meer plezier kreeg in dit fietstochtje en misschien nog wel wat sneller ging.
Ik moest denken wat ik laatst las over het vlindereffect, zou dit nu zo ook doorwerken op mij? Dit metafoor is afkomstig van Amerikaanse wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz. Het ‘vlindereffect’ legt uit dat een kleine verandering zich kan ontwikkelen tot groot effect. Dit kan in negatieve en ook zeker in positieve zin. In het geval van het compliment wat ik kreeg, merk ik dat ik nu regelmatig als ik op de fiets zit, denk aan de opmerking “lekker tempo”. Ook hier kan je zien wat het effect is van zo’n positieve opmerking. Het brengt iets “groters” teweeg.

Wanneer ik vervolgens denk aan de vrijwilligers van de Luisterlijn, ben ik benieuwd hoe vaak zij dit positieve vlindereffect teweeg hebben gebracht voor iemand. En ik vermoed dat dit al heel vaak is geweest, dat maakt het ook zulk mooi en bijzonder vrijwilligerswerk. Door zo maar even er anoniem te zijn voor iemand, kan dit iedere keer weer een vlindereffect teweeg brengen.

Jaarlijks trainen en begeleiden trainers van de Luisterlijn honderden vrijwilligers in hun luister- en gespreksvaardigheden. Zij delen hun kennis en ervaringen graag om jou en anderen te inspireren beter te leren luisteren. Dit is een bijdrage van Hellen den Hoedt (trainer bij de Luisterlijn in Middelburg).