DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Geluk

Het is vroeg in de ochtend wanneer ik de rinkelende de Luisterlijn telefoon op neem. 'Ik moet het even kwijt. Mag ik? Ik ben oma geworden!'. Ik hoor grote blijdschap in haar stem. 'Gefeliciteerd! Wat geweldig, vertel eens een kleindochter of een kleinzoon?'. De dame aan de andere kant van de lijn vertelt enthousiast. Een meisje, alles lijkt gezond. 'Het is een wonder he, zo'n klein mensje' zeg ik. De dame beaamt. 'Mijn zoon en schoondochter hebben twee keer een kind verloren tijdens de zwangerschap. Daarom is dit een extra groot wonder. Ik zie er zo naar uit om haar vast te houden!'. We praten nog even door over het verdriet van toen en het geluk van nu.

Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Ben je gelukkig? Soms is die vraag heel simpel. Ja! Ik heb een nieuwe baan, geslaagd voor mijn examen, ik heb een (klein)kind gekregen, ik ben verliefd of ik voel me gewoon heel tevreden. Of: nee! Ik ben mijn vader of moeder verloren, mijn relatie is verbroken, ik heb een ongeluk gehad, ik ben gekwetst of ik voel me gewoon heel rot.

Vaker lijkt de vraag moeilijk te beantwoorden. Ben ik echt gelukkig? Ik heb een fijne baan, leuke vrienden, een mooi huis, niets te klagen…maar echt gelukkig? Moet ik mij perse gelukkig voelen? Is het wel een realistische wens in een wereld die alles behalve perfect is? Of: ik ben in het leven veel kwijtgeraakt, mijn gezondheid, partner, baan en toch voel ik me nu gelukkig.

Geluk laat zich niet makkelijk omschrijven. Per persoon is deze omschrijving verschillend. Is geluk een doel: een leven waarin je alles bent en hebt wat je wilt, zonder tegenslag? Ontstaat geluk door het moment: de keren in het leven dat je iets moois of leuks overkomt waar je blij van wordt, van geniet? Is geluk een gevoel van zingeving: het besef of geloof dat jouw leven betekenis heeft? Is geluk een keuze of een houding: het tevreden zijn met wat je hebt, schoonheid zien in dagelijkse dingen ondanks tegenslag?

Wat geluk ook is, er zijn emoties in het leven die geluksgevoel stimuleren zoals: hoop, optimisme, liefde, vreugde, passie, eigenwaarde, tevredenheid, trots, vergevingsgezindheid. Ook de context van je bestaan heeft invloed: welvaart, vrede, kansen, familie, geloof, politiek klimaat, leefomgeving. En bezit kan geluk stimuleren: een thuis, werk, eten en drinken, inkomen, een hobby, relaties, (geestelijke) gezondheid, toekomstdromen, (klein)kinderen. De context en bezit kunnen geluk ook in de weg staan. Eveneens kunnen gevoelens ongelukkig maken zoals: wraak, egoïsme, haat, woede, schuldgevoel, schaamte, verdriet, angst, minachting, stress en afgunst.
In het zoeken naar geluk zijn mensen vaak gericht op de omgeving. Een betere baan, mooier huis, een leukere partner, meer vrienden. Terwijl het grotendeels met je eigen instelling en verwachting te maken heeft.

Door er over te praten kun je inzicht krijgen waarom je je niet gelukkig voelt of waarom juist wel. Het helpt om in te zien wat geluk voor jou betekent en hoe je aan je eigen geluk kunt bijdragen.

www.lsltn.nl
Inspirerende website over loslaten en minder moeten.

http://geluk.startpagina.nl
Overzicht van links naar websites over geluk

De 100 geheimen van een gelukkig leven (Ben Renshaw)

Wat zijn de geheimen van het geluk? Geld? Prestaties? Relaties? Moet je bepaalde regels volgen om gelukkig te kunnen zijn? Moet je het verdienen?

ISBN: 9789044724387

Hoe word ik gelukkig? (Guus Kuijer)

Een ronduit optimistisch boek dat ons de weg wijst naar een zinvol bestaan. Het is een zelfhulpboek. De ondertitel 'een zelfhulpboek' is niet slechts ironisch bedoeld: hij keert zich tegen te gemakkelijke oplossingen in de stroom van op Amerikaanse leest geschoeide zelfhulpboeken. Maar aan de andere kant is zelfhulp, in de betekenis van zelf achter zaken aan gaan die interessant zijn en daardoor je passie of talent ontwikkelen, voor de auteur onontbeerlijk om tot een rijk, betekenisvol even te komen dat ook uitzicht biedt op geluk. Kuijer giet zijn betoog in een ontnuchterende en/of humoristische taal, die vaak een nieuwe kijk geeft op de zaken.

ISBN: 9789025369064