Marjolijn, vrijwilliger in Hilversum

'De gelijkwaardige, mooie gesprekken waarin je echt contact hebt, zijn een cadeautje voor jezelf en geven de motivatie om dit werk vrijwillig te doen.'

 

Marjolijn (54) heeft al heel wat bijzondere, mooie en aangrijpende gesprekken gevoerd. “Als je écht naar mensen luistert, hoor je zo veel meer en kun je er met volle aandacht voor de ander zijn.”

Vrijwilligerswerk

Dit vrijwilligerswerk kost tijd en kan daarnaast best zwaar zijn, vertelt Marjolijn, die inmiddels een jaar actief is bij de Luisterlijn. “Je moet emotioneel stabiel in het leven staan en ook ruimte hebben in je agenda. Omdat mijn leven op dit moment stabiel is, vind ik het belangrijk om iets te betekenen voor iemand die het moeilijk heeft. Daarnaast ben ik oprecht geïnteresseerd in en nieuwsgierig naar mensen. Achter ieder mens schuilt namelijk een verhaal.”

Tijdens een opleiding van ongeveer acht weken deed Marjolijn luister- en gespreksvaardigheden op. “Na een mentorperiode mag je zelfstandig aan de slag en draai je een keer per week een dienst van vier uur of twee diensten van 2 uur. En elke maand een nachtdienst, die je zelf kunt inplannen. Je werkt vanuit huis of op locatie. Na een moeilijk gesprek kun je, wanneer je dat wilt of nodig hebt, altijd zelf ondersteuning krijgen. Verder hebben we eens in de twee maanden een groepsbijeenkomst waar ik collega-vrijwilligers spreek.”

Luisterend oor

Marjolijn: “Elke dienst sta ik er weer bij stil hoe bijzonder het is dat mensen hun verhaal met je willen delen. De diversiteit van de mensen die contact opnemen en de grote verscheidenheid aan onderwerpen maakt het werk heel boeiend. Het moment waarop mijn dienst begint en de telefoon overgaat, ben ik gelijk een en al oor. Waarom neemt iemand deze keer contact op? Het kan zo wisselend zijn. Je leert door mensen aan de andere kant van de lijn een compleet andere wereld kennen. Het is intensief ja, maar ook heel betekenisvol. Er zitten onvergetelijke gesprekken bij, verhalen met een bijzondere lading, gesprekken die je nog lang bijblijven. Het is heel bijzonder om op een moment iets voor een ander te kunnen betekenen. Want als je écht luistert, hoor je zo veel meer en kun je er echt voor de ander zijn.”

'Luister eens naar elkaar'

Marjolijn: “Een mooie wijsheid over luisteren is van Dalai Lama: ‘Als je praat, herhaal je vaak wat je al weet. Als je luistert, leer je vaak iets nieuws.’ Ook aan de keukentafel roep ik dit naar mijn kinderen. Het is zó belangrijk om je open te stellen voor iemand en te luisteren zonder oordeel. Pas dan ga je iemand beter begrijpen. Dit krijg ik ook van mijn kinderen terug. Zij zeggen dat ik sinds ik bij de Luisterlijn werk met meer empathie luister en er meer ruimte voor discussies en andere meningen is. Het werken bij de Luisterlijn werkt dus door in je privéleven en dat is echt een verrijking.”

Dit artikel is totstandgekomen in samenwerking met Margriet

Fotografie | Ester Gebuis
Visagie | Nicolette Brøndsted