Vrijwilligers schieten stijgend aantal eenzamen te hulp

Persbericht

Veel alleenstaanden en ouderen voelen zich eenzaam en verdrietig tijdens de feestdagen. Dit concludeert onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van uitvaartverzorger Monuta*. Sensoor is daarom óók tijdens de feestdagen 24/7 bereikbaar voor een luisterend oor. Vrijwilligers van luisterlijn Sensoor voerden tijdens de Kerstdagen ruim 1200 gesprekken.

In bijna de helft van de gesprekken was het onderwerp relaties (met geliefden, familie, vrienden). Juist tijdens de feestdagen worden goede relaties sterk gemist en relatieproblemen extra gevoeld. Marije** is één van de 1000 vrijwilligers die zorgt dat er altijd een luisterend oor beschikbaar is: “Je kunt bij Sensoor je verhaal kwijt op het moment dat het jou uitkomt. Dus ook tijdens de Kerstdagen en in de oudejaarsnacht.” De nachtdiensten vindt ze pittig, maar ook bijzonder. “De gesprekken zijn dan nog intenser.” De vrijwilligers luisteren naar het verdriet om verloren dierbaren en naar gemis van échte, vertrouwelijke relaties. Het luisterwerk doet Marije vrijwillig maar niet voor niets. ‘’Ik krijg zo veel terug, het maakt van mij een wijzer mens. Regelmatig bedank ik mensen voor het fijne gesprek.’’ 

Rond de feestdagen gaan de gesprekken behalve over relaties ook vaak over levensvragen: heeft mijn leven nog zin? Ben ik de moeite waard? Maar wat de onderwerpen ook zijn, de vrijwilligers van Sensoor luisteren aandachtig en zonder oordeel. Marije: “Alleen het feit dat iemand dit doet, geeft mensen rust en inzicht.’’ De behoefte aan een anoniem luisterend oor is in de rest van het jaar ook groot. In 2017 zijn er ruim 280.000 gesprekken gevoerd bij Sensoor, dat zijn er 30.000 meer dan vorig jaar.

Sensoor
Sensoor biedt sinds 1958 een anoniem luisterend oor per telefoon, chat en e-mail. Alle dagen en nachten van het jaar. In 2017 voerden de duizend vrijwilligers ruim 280.000 gesprekken per telefoon, chat en e-mail. Hoofdthema’s zijn eenzaamheid, psychosociale problemen en relatieproblemen.

** Vanwege de anonimiteit van Sensoor is de naam van Marije gefingeerd.
* https://www.monuta.nl/over-monuta/nieuws/onderzoek-bijna-helft-alleenstaande-nederlanders-blij-als-het-weer-2-januari/

--- Noot voor de redactie ---

Neem voor meer informatie of een interview met een vrijwilliger contact op met:
Karin Prins, communicatieadviseur
0346-590098

Afbeeldingen kunt u hier vinden.