Goede doelen bundelen krachten om mensen uit sociaal isolement te helpen

In 2018 ontving de Luisterlijn ruim een half miljoen oproepen. Hiervan bleven er honderdvijfenzestigduizend (165.000!) onbeantwoord vanwege een tekort aan vrijwilligers. Het KPN Mooiste Contact Fonds stelde voor dat de Luisterlijn ging samenwerken met Nationale Vereniging de Zonnebloem, een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een fysieke beperking.

Het doel van deze samenwerking is om mensen met een fysieke beperking uit te nodigen om vrijwilliger te worden van de Luisterlijn en zo mee te werken aan een oplossing voor het vrijwilligerstekort. Het KPN Mooiste Contact Fonds ondersteunt dit initiatief financieel en met vrijwilligers. Het samenwerkingsproject heet Onbeperkt Luisteren en gaat op donderdag 5 september officieel van start met een luisterevent op het schip van De Zonnebloem.

Mark Versteegen, directeur van het KPN Mooiste Contact Fonds, legt uit: “Al bijna 12 jaar verbindt het KPN Mooiste Contact Fonds mensen met elkaar. Ik ben trots dat we ook hier ons steentje kunnen bijdragen en dat we met de Zonnebloem en de Luisterlijn de krachten bundelen om meer mensen een luisterend oor te kunnen bieden en mensen te helpen uit hun sociaal isolement te komen”.

Mensen uit hun sociaal isolement halen, dat is waar zowel het KPN Mooiste Contact Fonds als de Luisterlijn en Nationale Vereniging de Zonnebloem zich allemaal op hun eigen manier mee bezig houden. Samen met de Zonnebloem organiseert de Luisterlijn dit jaar twee luisterevenementen voor mensen met een lichamelijke beperking. Tijdens de evenementen kunnen de genodigde deelnemers de kracht en het belang van goed luisteren ervaren en wordt hen de mogelijkheid geboden om zich aan te melden voor een opleiding om vervolgens vrijwilliger te worden.

Onbeperkt luisteren
Monique van Bijsterveld, directeur - bestuurder van de Luisterlijn over het project Onbeperkt Luisteren: "Mensen met een lichamelijke beperking ervaren vaak een afstand tot de samenleving en raken daardoor sneller in een isolement. Wij zien heel graag dat mensen met een lichamelijke beperking bij ons aan de slag gaan. Door hun vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn komen ze in contact met anderen, krijgen ze een inhoudelijk interessant programma aangeboden en zetten ze zich in voor hun medemens. Tegelijkertijd zijn wij geholpen om aan het groeiend aantal gespreksverzoeken te voldoen. De behoefte aan een anoniem luisterend oor is namelijk groter dan ooit."

Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem: "Al zeventig jaar zorgen de vrijwilligers van de Zonnebloem dat onze deelnemers volwaardig en zorgeloos kunnen deelnemen aan de maatschappij. Het is een mooi initiatief om onze deelnemers te betrekken bij de Luisterlijn omdat zij zich goed kunnen inleven in de obstakels die het leven biedt en je die overwint.”

Judith (40) is al vrijwilliger en vertelt wat het betekent voor haar om als vrijwilliger te werken voor de Luisterlijn. "Ik word vaak beoordeeld op mijn rolstoel. Bij de Luisterlijn heb ik daar geen last van, de anonimiteit werkt dus twee kanten op. Op deze manier drempelvrij communiceren, dat is echt nieuw voor mij."

Het eerste luisterevent vindt op donderdag 5 september plaats in Rotterdam, op het schip van de Zonnebloem. Onder anderen Ellie Lust en stemartiest Niek Boes zijn aanwezig. Het is tevens de kick-off van een wervingscampagne van de Luisterlijn. Andere mensen die geïnteresseerd zijn om een luisterend oor te bieden kunnen zich als vrijwilliger aanmelden op de website van de Luisterlijn.