DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Verdwaald in een therapiedoolhof

Saskia (42) getrouwd, moeder van twee pubers, en ‘thuismanager’ vindt het angstig om lang van huis te gaan. De oorzaak – een ernstig ongeluk tijdens een vakantie twintig jaar geleden – is duidelijk. Maar de weg naar passende hulp blijkt voor Saskia een doolhof. Gesprekken met de Luisterlijn slepen haar door moeilijke momenten.

Het is twintig jaar geleden. Tijdens een jeepsafari in het buitenland belanden Saskia en haar man in een ravijn. Ze komen er relatief ongeschonden uit, maar de schrik zit er goed in. “De slachtofferhulp was op zich goed geregeld. Wel werd ik angstig van de werkwijze van de politie in dit land, mede omdat we de taal niet spraken.” Het stel pakt de draad weer op, en gaat ook daarna gewoon weer op vakantie. Tot Saskia jaren later tijdens een gezinsvakantie in Frankrijk opeens helemaal in paniek raakt van het besef zo ver van huis te zijn. “Sindsdien lukt het me niet meer om ontspannen op vakantie te gaan. Terwijl ik dat zó graag wil.”

Wachten op hulp
Ze gebruikte al een poosje antidepressiva. Daarnaast ging Saskia naar een psycholoog voor hulp, en EMDR-therapie leek een goede keus. Helaas werkte dat voor haar niet. “Ik wilde graag cognitieve gedragstherapie proberen voor mijn angst, en vroeg mijn huisarts een doorverwijzing naar een psychiater. Wat een desillusie. Ik kreeg direct de diagnose angststoornis, terwijl ik kwam voor een intake. Ik besloot me toch open op te stellen. Thuis functioneer ik prima, een of twee nachtjes weg lukt prima maar langer lukt me niet zonder angst. Ik was dus benieuwd hoe ik geholpen zou kunnen worden. Ik zou een week later gebeld worden over het behandelplan. Maar ze belden niet. Twee maanden later heb ik nog een klacht gemaild. Ze zouden de mail doorsturen naar de betreffende psychiater, maar ik heb nooit meer iets gehoord. Mijn vertrouwen was toen helemaal weg.”

Geruststellend telefoongesprek
Haar eerste contact met de Luisterlijn had Saskia toen ze een weekje in Limburg met haar gezin moest afbreken vanwege paniekaanvallen. Een vriendin haalde haar op, en haar gezin bleef op het vakantieadres. “Thuis was ik blij dat ik er was, maar wat was ik teleurgesteld in mezelf. Kom op zeg, Limburg! De volgende ochtend voelde me ik zó mislukt. Toen heb ik de Luisterlijn gebeld, ik voelde me zo’n mislukkeling en schaamde me. De medewerkster stelde me gerust, en benadrukte dat ik ondanks mijn angst tóch vijf nachten weg was geweest. Daar mocht ik trots op zijn. Dat was zo’n belangrijk moment voor me. Toen kon ik weer door. De vrijwilligers van de Luisterlijn luisteren in ieder geval, en kunnen je geruststellen op het moment dat je dat nodig hebt.”

Geen psycholoog
Saskia verbaast zich erover dat in een georganiseerd land als Nederland niet op iedere eerste hulppost een psycholoog aanwezig is. “Iemand die je direct de juiste weg wijst. Bovendien zijn er wekenlange wachtlijsten, dat moet toch sneller en beter kunnen? Je zal maar een depressie hebben! En hoe weet je bij welke specialist je met jouw klachten het beste terecht kunt? Ja, genoeg psychologen te vinden op internet, maar wie is de specialist voor jouw probleem?”

Behandelpauze
Saskia is inmiddels behoorlijk vastgelopen in haar zoektocht en heeft dit jaar een behandelpauze ingelast. “In samenspraak met mijn huisarts bouw ik nu de antidepressiva af. Dat gaat erg goed, het valt me heel erg mee. Mijn angst laat ik even voor wat hij is. We gaan niet op vakantie, dat geeft al veel rust. Ik stel hoge eisen aan mezelf, maar ik wil mijn gezin niet dwarszitten tijdens een vakantie en zij willen graag dat we gewoon met zijn allen gaan en anders niet. Vakantie is voor mij een probleem, maar ik probeer mezelf wel gerust te stellen. Iedereen heeft wel iets, en dit is het mijne blijkbaar. Ik weet nu gewoon niet hoe ik het kan oplossen, en bij wie. Het voelt in ieder geval goed om er nu een poosje niet constant mee bezig te zijn. Ik hoop dat ik mensen die dit lezen en zelf psychische klachten ervaren kan motiveren. Geef niet op, neem je huisarts in vertrouwen en weet dat de Luisterlijn er altijd voor je is. Als ik voor mezelf spreek: toch een fijn idee!”

 

foto gemaakt door Saskia, ''Weg naar geluk'':

wegnaargeluk