DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Blue Monday: praat met elkaar en luister (ook) naar jezelf

De derde maandag in januari staat bekend als Blue Monday, zogezegd de somberste dag van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, de zomervakantie lijkt verder weg dan ooit, de dagen zijn grauw en grijs. En daarbij komt dit jaar ook de situatie rondom corona waar het licht aan het eind van de tunnel ver weg is.

Vrijwilligers bij de Luisterlijn voeren elke dag zo 'n 900 gesprekken met mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor. Ook met mensen die somber zijn of het even niet meer zien zitten. Erover praten lucht vaak op. En na het luchten van je hart kun je er vaak weer (even) tegenaan.

Voor iedereen die zich deze tijd somber voelt, heeft de Luisterlijn nog enkele tips:

  1. Focus op positieve dingen en wees dankbaar voor alles wat je wel hebt. Je omringen met positieve mensen kan daarbij helpen.   
  2. Wees lief voor jezelf. Verwen jezelf met een goed boek, een warm bad, een mooie film of zet een lekker muziekje op. Bak een taart of kook je favoriete maaltijd.
  3. Ga naar buiten. Hardlopen, wandelen met de hond of even een boodschap doen... Frisse lucht doet een mens goed.
  4. Ga vrijwilligerswerk doen. Een ander helpen, daar word je blij van. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vrijwilligerwerk doen, gelukkiger zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op NLvoorelkaar.nl of op de website van de Luisterlijn.
  5. Doe dingen waar jij blij van wordt. Ga op zoek naar je droomvakantie, koop een cadeau voor jezelf of een ander of kijk een feel good movie.
  6. Praat met anderen over je gevoelens. Even je hart luchten en aandacht voor elkaar, zorgt er vaak voor dat je er weer tegenaan kunt.
  7. Blijf je toch last houden van die somberheid? Accepteer dat deze gevoelens er ook mogen zijn en besef dat de dag morgen er vast weer heel anders uitziet.

Praten over sombere gevoelens helpt. Is er niemand in je omgeving om mee te praten? Bel, mail of chat eens met de Luisterlijn. Blue Monday of niet, vrijwilligers van de Luisterlijn zijn er altijd voor je. Dag en nacht, het hele jaar door. Schroom niet om contact op te nemen, want een goed gesprek doet wonderen!