Nieuwsberichten
De Impact van gehoorverlies: Imre’s persoonlijke verhaal
Goed luisteren begint met goed horen. Daarom werken de Luisterlijn en Beter Horen samen tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Een luisterend oor én een goed gehoor zijn essentieel voor het welzijn van mensen. Dat gehoorverlies meer impact heeft dan je misschien denkt, blijkt uit het verhaal van Imre (57). Jarenlang paste ze zich aan haar slechthorendheid aan, zonder zich volledig bewust te zijn van de ernst ervan. In haar openhartige verhaal deelt ze hoe dit haar emoties heeft beïnvloed en hoe ze met verschillende situaties omgaat.
Hoe slechthorendheid je dagelijkse leven beïnvloedt
Imre beschrijft hoe ze jarenlang onbewust compenseerde door lichaamstaal te lezen: “Ik was vaak moe omdat ik voortdurend aanstond: lichaamstaal lezen, liplezen, zinnen aanvullen, altijd alert zijn. Dat kost veel inspanning.” Het werd voor haar vooral duidelijk in situaties waar ze mensen niet goed kon verstaan als ze bijvoorbeeld hun hand voor de mond hielden, of wanneer ze het geluid van haar kinderen op de achterbank niet hoorde als de radio aanstond in de auto. “Toen ik mijn gehoorapparaten kreeg, bracht dat direct rust.”
Gehoorverlies en gevoelens die dat met zich meebrengt
Hoewel Imre positief is ingesteld, ervaart ze nog steeds de moeite die slechthorendheid met zich meebrengt. “Ik heb altijd het gevoel dat ik harder moet werken, en dat is nog steeds zo,” zegt ze. “Soms hoor ik een vraag niet goed, of is een stem te zacht of juist te hard. Hoe goed je apparaat ook is, het blijft een handicap.” Het kost haar nog steeds energie, vooral in sociale situaties.
Gehoorverlies en eenzaamheid
Op de vraag of slechthorendheid kan bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid, antwoordt Imre bevestigend. “Ik ervaar het zelf niet zo, omdat ik heel positief ben ingesteld. Maar ik kan mij goed voorstellen dat het anderen wel zo beïnvloedt.” Ze zoekt soms bewust de stilte op wanneer geluidsprikkels te veel worden. Ik kan mij goed voorstellen dat dit uiteindelijk eenzaamheid kan veroorzaken.
Vermijden van sociale situaties
Imre erkent dat ze bepaalde sociale situaties mijdt vanwege haar gehoorprobleem. “In restaurants zit ik liever in een afgezonderd hoekje, want in het midden zitten is geen pretje.” Ook tijdens concerten worstelt ze met het instellen van haar gehoorapparaten. “Het blijft een kwestie van aanpassen.”
Ondersteuning zoeken
Op een bepaald moment vroeg Imre zich af hoe anderen met hun gehoorverlies omgaan. “Ik dacht aan lotgenotencontact, maar daar heb ik uiteindelijk niets mee gedaan.”
Praten over gehoorproblemen
Imre’s leven veranderde aanzienlijk na het dragen van gehoorapparaten, vooral op het gebied van communicatie en sociale contacten. In het begin schaamde ze zich ervoor, bang dat mensen haar apparaten zouden zien. “Ik dacht ik ga nooit meer mijn haar opsteken. Maar al op de tweede dag dat ik ze droeg, was ik zo blij dat het me niets meer kon schelen of ze zichtbaar waren. Een wereld ging voor me open.” Wat haar opviel, was dat anderen vaak spontaan hun eigen gehoorproblemen deelden wanneer ze haar apparaten zagen. “Ik voel me al 18 jaar een ambassadeur voor het dragen van goede gehoorapparaten, omdat ik weet hoeveel verschil het maakt.”
Goed kunnen horen helpt bij goed kunnen luisteren
Volgens Imre ligt het echte verschil tussen horen en luisteren in de manier waarop je je zintuigen inzet. “Als je gehoorproblemen hebt, gebruik je andere zintuigen om echt goed te luisteren. Luisteren doe je met je hele zijn, je bent open voor signalen en zet al je zintuigen in. Goed horen helpt daarbij, maar echt luisteren doe je met je hart.”
Een luisterend oor bieden
Voor Imre betekent een luisterend oor dat iemand zijn best doet om je te begrijpen en er voor je te zijn. Het idee om haar eigen ervaringen te delen en anderen te helpen, bijvoorbeeld in het bieden van een luisterend oor, spreekt haar aan. “Ik werk in de zorg en in de communicatie, dus voor mijn gevoel doe ik dat al dagelijks, met en zonder gehoorapparaten.”
Imre’s verhaal laat zien hoe belangrijk het is om gehoorverlies serieus te nemen en de juiste hulpmiddelen te zoeken. Het kan een wereld van verschil maken – niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.