DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Ear-opener: wat je in huis moet hebben als je écht wilt luisteren

Luisteren is meer dan alleen horen. Het vraagt om continu aanpassen in toon en energie. Je stemt af op de spreker en diens verwachtingen. Ook als die verwachtingen niet zo expliciet worden uitgesproken. Wat hoor je tussen de regels door? Hoe geef je daar woorden aan? En minstens zo belangrijk: hoe bewaak je je eigen grenzen als iemand daar (al is het maar een beetje) overheen gaat? 

Als vrijwilliger bij de Luisterlijn ontwikkel je niet alleen je luistervaardigheden, maar ook jezelf. Elke dienst brengt gesprekken die variëren in toon, inhoud en emotie. Elk gesprek vraagt weer iets anders van je. En als extraatje? Je merkt dat je ook in je eigen kring beter leert luisteren. Ik ben groot fan van dit olievlekprincipe!

Een dienst in vogelvlucht – ervaringen van een vrijwilliger

Tijdens een dienst spreek je mensen met uiteenlopende verhalen. Een kleine greep:

  • Een prikkelbare stedeling die vooral op mij zat te vitten. Door rustig terug te geven wat dat met mij deed, draaide het gesprek bij en werd het toch nog prettig.
  • Een huilende vrouw met depressieve gevoelens die niets anders nodig had dan even niet alleen zijn op de bodem van haar put. Dat vraagt om verdragen – niet makkelijk, maar wel waardevol.
  • Een jonge man die naar alcohol greep om met tegenslagen om te gaan. De uitdaging? Niet in de ‘ouderrol’ schieten.
  • Een buitenlandse vrouw die zichzelf in een verbetertraject had gezet en hongerig was naar kennis. Fijn om inzichten te kunnen delen.
  • Een angstige vrouw voor een zware operatie, die vooral erkenning nodig had. Normaliseren hielp haar om haar spanning beter te dragen.
  • Een boze vrouw die te vaak had gedaan wat anderen vroegen. Ik gaf haar de ruimte om boos te zijn, zonder het persoonlijk te nemen.
  • Een jonge vrouw met chaos in haar hoofd, die door samenvatten meer afstand kon nemen van haar eigen warboel.

Het is fascinerend om zoveel verschillende verhalen te horen – en tegelijk zoveel kanten van jezelf tegen te komen. Elk gesprek vraagt om een andere manier van luisteren. Dat maakt dit werk zo bijzonder.

Jaarlijks trainen en begeleiden trainers van de Luisterlijn honderden vrijwilligers in hun luister- en gespreksvaardigheden. Zij delen hun kennis en ervaringen graag om jou en anderen te inspireren beter te leren luisteren. Dit is een gezamenlijke bijdrage van Melanie van Hoeve (trainer bij de Luisterlijn in Amsterdam) en Marjan (vrijwilliger in Amsterdam).