‘’Sensoor draagt bij aan sociale basis in Lelystad’’

Persbericht

‘’Lelystad geeft gehoor!’’, met die woorden opende wethouder Janneke Sparreboom op 1 februari de jongste en 26ste locatie van de Landelijke Luisterlijn Sensoor in Lelystad. Met een stip op een kleurrijke landkaart, geschilderd door de Lelystadse kunstenares Tiny de Bruin, werd de nieuwe locatie letterlijk op de kaart gezet.

Janneke Sparreboom gaf in haar toespraak aan hoe belangrijk ze de komst van Sensoor naar Lelystad vindt. ‘’Het luisterend oor van de vrijwilligers draagt bij aan een gezonde, sociale basis in Lelystad’’ Als wethouder Wmo, Gezondheidszorg en Cultuur maakt zij zich daar sterk voor.

Optreden Valentina Elèni
Valentina Elèni, finaliste van het TVprogramma De Beste Singer-Songwriter van Nederland, speelde een aantal nummers en nam het publiek daarbij mee van donkere gevoelens, naar licht en hoop. Ze ervaart hoe vaak we automatisch ‘’Het gaat goed’’ antwoorden op de bekende vraag ‘’Hoe gaat het met je’’, terwijl het niet altijd goed gaat. ‘’Er waren vaak genoeg nachten waarin ik niet kon slapen en ik als het ware tegen een muur aanliep. Ik wilde absoluut niet dood, maar had wel behoefte aan een andere uitweg. Als ik van het bestaan van de luisterlijn Sensoor had geweten, had ik gebeld.’’ Valentina Elèni trad zaterdagochtend 3 februari ook op in het Glazen Luisterhuis van Sensoor op het Stadhuisplein.

Hartenwens
Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden de hartenwensen van maar liefst 8 Sensoorvrijwilligers vervuld. Van een aangepaste laptop en muis voor een vrijwilligster met Parkinson tot een welverdiende vakantie voor een vrijwilligster die een moeilijke tijd achter de rug heeft. Met het VriendenFonds biedt de VriendenLoterij een financiële bijdrage en een steuntje in de rug aan mensen die wel een extraatje kunnen gebruiken.

Sensoor locatie Lelystad
De 26ste locatie van de landelijke luisterlijn Sensoor in Lelystad is de eerste in Flevoland. Op dit moment worden 15 Flevolandse vrijwilligers getraind en zijn vijf vrijwilligers opgeleid en zelfstandig aan de slag gegaan met de telefoon- en chatdienst van Sensoor. Jaarlijks voeren de ruim 1000 vrijwilligers van Sensoor zo’n 250.000 gesprekken. De meest gehoorde thema’s zijn eenzaamheid, psychische problemen en relatieproblemen. Sensoor is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon.

De opening van de nieuwe locatie is mede mogelijk gemaakt door: gemeente Lelystad, Oranje Fonds, W.M. de Hoop Stichting, Stichting het R.C. Maagdenhuis, Stichting Voorzorg Utrecht, d.r. C.J. Vaillantfonds, Fonds Sluyterman van Loo, Fundatie van den Santheuvel Sobbe en Stichting Brentano’s.