Ear-opener: Luisteren in stilte verbindt

In een gesprek wisselen we luisteren af met spreken. Aandachtig luisteren kan heel goed betekenen dat je doorvraagt, humt, samenvat en door je uitspraken merkbaar maakt dat je meeleeft. Zo ontstaat een dialoog en echt contact met elkaar. 

Luisteren in stilte
Je kunt ook in stilte luisteren. Dat betekent dat je luistert zonder vragen en samenvatten, zonder ideeën te geven of je eigen gedachten te verwoorden, wel door te hummen, te knikken en non- verbaal te laten merken dat je met diepe aandacht en een warm hart luistert. Wanneer er stil en met aandacht geluisterd wordt, dan ontstaat er een heel ander contact met elkaar dan in een normaal gesprek.

Wat gebeurt er?
Er zal een stilte vallen die de ander (misschien na wat ongemak) als vanzelf weer opvult, door eigen gedachten te verwoorden en nieuwe aspecten te verkennen aan hetgeen zij of hij net vertelde. De ander, de verteller krijgt een diepgaander contact met zichzelf. En hij of zij voelt zich uitgenodigd om door te gaan en daarmee het oorspronkelijke verhaal op nieuwe manieren te bekijken. Ononderbroken door sturing van buitenaf, ontstaat er een bijna mediatief moment met inzichten die helemaal vanuit de verteller zelf komen.

Verbondenheid
Als luisteraar merk je je eigen reacties op zonder dat je daar iets mee doet. Het zal eerst onwennig zijn om niets te zeggen. Gelukkig wen je daar snel aan en mag je achterover leunend mee op reis in het verhaal van de ander. Je zult merken dat het geven van alle ruimte aan de ander, ook iets doet met de ruimte voor jezelf: je hoeft er alleen maar helemaal te zijn.  Als het meezit, ontstaat er een prachtige intimiteit en verbondenheid. Omdat je beide helemaal bij jezelf en toch samen bent.

Oefening
Wil je ook eens proberen in volledige stilte te luisteren? Misschien heb je iets aan de volgende tips.

  • Kondig aan dat je wilt oefenen met luisteren in stilte, zodat de verteller zich niet verloren voelt halverwege zijn of haar verhaal.
  • Laat de verteller iets vertellen over een probleem dat hem of haar de laatste tijd erg bezighoudt.
  • Zet een timer op 10 minuten en houd die 10 minuten samen vol, ondanks eventueel ongemak die beide kunnen ervaren.
  • Ontdek wat er met je gebeurt! Hoe is het om geen vragen te stellen, om te horen hoe het verhaal zich ontwikkelt wanneer je niet ingrijpt? Hoe voelt het om mee te leven en emoties samen te dragen zonder ze te veranderen of te beïnvloeden?
  • Ontdek wat er met de ander, de verteller gebeurt. Merk je dat zij of hij van toon verandert? Komt de verteller op nieuwe plekken in zichzelf?

 

‘Wat ik van je wil weten, is of je bij pijn kunt zijn, de mijne of de jouwe. Zonder het te verstoppen, te verzachten, te veranderen of te verhelpen.'

Uit: ‘De uitnodiging”van Oriah Mountain Dreamer