Ear-opener: Ben je eigenlijk nieuwsgierig genoeg?

Dat is een vraag die je jezelf misschien nooit stelt. En toch is het goed om hier eens bij stil te staan. Want wat betekent dat nu eigenlijk: nieuwsgierig zijn?

Iedereen kent wel het nieuwsgierige aagje. Iemand die overal zijn of haar neusje in steekt en zich bemoeit met zaken die haar niet aangaan. En zo lijken we het woord ‘nieuwsgierigheid’ tegenwoordig enkel te zien.

Maar, kijk eens naar de originele betekenis. En leg de klemtoon eens anders.

Waarom nieuwsgierig zijn?

Nieuws-gierig betekent niets meer en niets minder dan ‘begerig naar/verlangend naar (iets) nieuws’. Wie nieuwsgierig is, verlangt dus naar nieuwe kennis of nieuwe ervaringen. En met begerig zijn naar/verlangen naar hoeft niets mis te zijn.

Want stel je voor dat jou iets dwars zit en je wil er met iemand over praten. Maar die ander is totaal niet ‘nieuws-gierig’. Die vraagt je niets en vertelt zelf ook niets. Dan ben je toch snel uitgepraat?

Juist onze nieuwsgierigheid maakt ons een beter mens. Iemand die diepgang wil, actief op zoek gaat naar nieuwe ervaringen. En hierdoor leert en groeit.

Natuurlijk zit er wel een grens aan dat begerig zijn naar iets nieuws. Op het moment dat je geen rekening houdt met de ander en wat die wel of niet kwijt wil. Of je gaat bemoeien met zaken die jou niet aan gaan. Dan komt dat Aagje weer om de hoek kijken en overschrijd je de grens tussen interesse tonen en bemoeizuchtig zijn.

Een paar tips om zo’n nieuwsgierig aagje binnenshuis te houden:

  • Nodig de ander uit om te vertellen, zonder informatie af te dwingen. Door te zeggen dat iemand het moet aangeven als hij over bepaalde zaken niet wil praten, maar dat jij graag wil luisteren.
  • Als je vermoedt dat iets je in vertrouwen wordt verteld: vraag aan de ander of dat zo is, en handel daarnaar.
  • Vat samen wat je de ander hoort vertellen. En vraag of jouw samenvatting klopt.
  • Geef je eigen mening niet meteen, sta open voor het perspectief van de ander (daar is hij weer: begerig naar nieuwe kennis en nieuwe ervaringen).

Dus: hoe nieuwsgierig ga jij morgen zijn? Of beter nog: vandaag