Week tegen eenzaamheid: 100 buurtlunches met AH

Nieuws

Van donderdag 21 september tot en met 1 oktober vond de Week tegen Eenzaamheid plaats. Onder het motto ‘Kom erbij!’ lieten actieve burgers, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties waaronder Sensoor zien wat zij doen tegen eenzaamheid. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam.

Sensoor organiseerde in samenwerking met de Albert Heijn zo’n 100 buurtlunches in of bij supermarkten in heel het land. Doel van de lunches is om jong en oud in de buurt met elkaar in contact te brengen. Op de tafels liggen placemats met prikkelende vragen die helpen om met elkaar in gesprek te gaan. Albert Heijn wil graag een ontmoetingsplek zijn voor iedereen in de buurt. Veel klanten komen dagelijks in de winkel en zijn een bekend gezicht voor supermarktmedewerkers. Sensoor verbindt al meer dan 60 jaar mensen met elkaar. Vrijwilligers van Sensoor schuiven aan bij de lunches met hun luisterend oor.

In Diemen werd op dinsdag 26 september de lunch extra groot uitgepakt, waarbij Het Danspaleis zorgde voor muziek en een swingend dansfeest midden in de Albert Heijn XL in Diemen. . Muziek is een prachtige manier om mensen met elkaar te verbinden.

Zie hier het filmpje van deze swingende buurtlunch

Eenzaamheid in de belangstelling
Eenzaamheid en sociaal isolement staan meer dan ooit in de belangstelling en dat is een goede zaak. Er is steeds meer bekend over de negatieve invloed die eenzaamheid op het welzijn en gezondheid van mensen kan hebben. Eenzaamheid brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, kan leiden tot minder meedoen in de samenleving en verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden. Mensen die zich erg eenzaam voelen, zijn minder gelukkig en hebben vaker een negatief mens- en/of zelfbeeld dan mensen die geen last van eenzaamheid hebben. Dat maakt de strijd tegen eenzaamheid urgent en belangrijk.

“Het voorkomen en verminderen van eenzaamheid is geen sinecure. De oorzaken van eenzaamheid verschillen van mens tot mens en zelfs met een goed sociaal netwerk kunnen mensen zich eenzaam voelen bijvoorbeeld als gevolg van een groot gemis of onvervangbaar verlies. In veel gevallen is er iets aan te doen en kunnen mensen gesteund worden om hun gevoel van eenzaamheid te reduceren.” Arie Ouwerkerk, directeur Coalitie Erbij.

Coalitie Erbij
Initiatiefnemer van de Week tegen Eenzaamheid is Coalitie Erbij, hét landelijke samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het verminderen van eenzaamheid. De kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, KPN Mooiste Contact Fonds, Leger des Heils, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte, Sensoor en Sociaal Werk Nederland. Daarnaast heeft de coalitie ruim 30 leden. Zie: samentegeneenzaamheid.nl en volg ons op Facebook en Twitter.