DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Ear-opener: 'Als je mijn huidskleur herkent, weet je nog niets van mij'

De titel van deze ear-opener is een uitspraak van een Ghanees-Britse filosoof Kwame Anthony Appiah. Daarvan uitgaande, hoe komt het dan toch dat we vaak direct reageren en onze mening al klaar hebben? Het antwoord zit 'm in onze gedachten die iets oproepen. Die zorgen ervoor dat we al snel een mening of oordeel vormen. Daarom is het goed om je bewust te worden van je gedachten.

Mijn ervaring

Laatst fietste ik over een landweg, lekker rustig en er komen twee wandelaars mij tegemoet. Ik heb een lekkere snelheid en plotseling steekt er een labrador over. Deze komt vanuit het veld en loopt kwispelend naar de wandelaars. Ik moet wat in de rem en de gedachte die bij mij opkomt is “Potver, kunnen zij die hond niet bij zich houden?” Gelukkig realiseer ik mij net op tijd dat de hond niet van hen is. Het lukt mij nog net mijn reactie bij te stellen en hen vriendelijk gedag te zeggen in plaats van hen ter verantwoording te roepen. Dit voorbeeld laat zien dat ook hier weer die gedachten, die mening, het oordeel het (onbedoeld) overnemen.

Waarneming of oordeel?

Hoe komt het dat dit zo werkt en hoe kunnen we dit voorkomen? Allereerst is belangrijk om je bewust te worden van dat dit zo werkt. Leer jezelf om eerst te checken wat je waarneemt en voorkom dat je impulsief reageert. Dat vraagt tijd.  De belangrijkste vraag die je jezelf kan stellen is: Is het een waarneming of een oordeel? Door allereerst uit te spreken wat je waarneemt ( feiten: wat zie of hoor je?), kan je je gedachten ook delen en aangeven wat je zou willen of in gesprek gaan hoe de ander het beleeft.

Parkeer je oordeel

Op deze manier kan echt contact ontstaan en kom je ook meer te weten over die ander dan dat je alleen denkt door hetgeen je denkt te zien of te horen. Het gaat er niet om of je oordeelt, wel wat je met je oordeel doet. Lukt het je om deze te parkeren en vooral benieuwd te zijn naar de ander?

Oordeelloos luisteren is belangrijk aspect van ons werk als Luisterlijn. Iemand kan zich alleen veilig voelen als je open en zonder oordeel luistert. Tijdens de Luisterlijn training voor vrijwilligers wordt hier dan ook uitvoerig bij stil gestaan. Door zonder oordeel te luisteren kunnen andere mensen veilig hun hart luchten en verhaal kwijt.

Jaarlijks trainen en begeleiden trainers van de Luisterlijn honderden vrijwilligers in hun luister- en gespreksvaardigheden. Zij delen hun kennis en ervaringen graag om jou en anderen te inspireren beter te leren luisteren. Dit is een bijdrage van Hellen den H. (trainer bij de Luisterlijn Middelburg).