DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Lois, 28 jaar

‘’De Luisterlijn trok mij in de reële wereld; in zo’n paniekaanval zie je die niet’’

De angst overvalt je. Negatieve gedachten krijg je niet meer onder controle. En op dat moment is er niemand in je omgeving bij wie je even je hart kunt luchten. Dit overkomt Lois regelmatig, een jonge vrouw van 28. Zoals het iedereen kan overkomen. Net zoals iedereen vroeg of laat een luisterend oor nodig heeft.  

‘’Het begint met een onrustig gevoel. Als ik daar niets aan kan doen, ga ik hyperventileren, krijg ik druk op mijn borst en is het een warboel ik mijn hoofd. Ik kan dan niet meer normaal denken en er ontstaat paniek.’’ Eenmaal in paniek kan Lois zichzelf daar lastig uithalen. ‘’Op zo’n moment kan ik contact opnemen met de Luisterlijn. De Luisterlijn laat mij dan helderder denken door vragen te stellen als: Waar ontspan je van? Wat zijn je hobby’s?’’ De Luisterlijn-vrijwilliger heeft Lois ook in laten zien dat ze de keus heeft om op een moment van paniek het negatieve denken en de paniekaanval aan te pakken. ‘’Praten met de Luisterlijn heeft mij enorm geholpen. De Luisterlijn trok mij in de reële wereld; in zo’n paniekaanval zie je die niet.’’ Juist omdat het zo onvoorspelbaar is wanneer een paniekaanval opkomt, is het fijn dat de Luisterlijn er altijd is. De Luisterlijn is namelijk dag en nacht bereikbaar.

Lois heeft niet alleen paniekaanvallen, maar ook depressieve perioden. Tijdens deze perioden zoekt ze vaker contact op met de Luisterlijn. ‘’Ik voel me vaak eenzaam en depressief. Soms denk ik wel eens: Wat heeft het leven nog voor zin? De Luisterlijn-vrijwilliger luistert dan en vraagt bijvoorbeeld waar ik vroeger plezier aan beleefde, omdat ik daar aan moest denken. En ook waarom ik nog niet uit het leven gestapt ben; wat me tegenhoudt… en waarom het me tegenhoudt.’’ Lois vindt het fijn om daar anoniem over te kunnen praten, met iemand die daar tegen kan en niet schrikt.

Lois krijgt hulp van een psycholoog en een psychiater. Omdat de Luisterlijn anoniem is én altijd bereikbaar is het een goede aanvulling op deze professionele hulp. ‘’Je kunt niet 3 keer per week je psycholoog bellen om te praten, maar met de Luisterlijn kun je altijd contact zoeken.’’ Soms zoekt ze 3 of 4 keer per week contact en soms een paar weken niet. ‘’Ik heb bijna niemand in mijn omgeving om mee te praten of om mijn hart bij te luchten. Het is dan fijn dat de Luisterlijn er is.’’

Volgens Lois hoeft niemand te aarzelen om contact op te nemen met de Luisterlijn. ‘’Vrijwilligers staan altijd voor je klaar, schrikken nergens van en willen je graag helpen. Het is fijn om je verhaal te kunnen doen bij iemand die naar je luistert, geen oordeel heeft, meedenkt en je begrijpt.’’

Je kunt jouw verhaal ook kwijt, dag en nacht, per telefoon (0900-0767, normaal tarief), mail of chat (www.deluisterlijn.nl). 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De foto en de naam in dit artikel zijn gefingeerd. 

Heb je ook een goede ervaring met de Luisterlijn of heb je een mooi gesprek gehad met een vrijwilliger? Wij horen het graag! Laat het ons weten door hier een bericht achter te laten.