Ik wil helpen

Bij jou kunnen mensen terecht voor een luisterend oor, anoniem en veilig. Ze voelen zich gehoord, gesteund en soms krijgen ze inzicht in een probleem of vraag. Je wordt door goede training en begeleiding een deskundige gesprekspartner. Vrijwilligerswerk waar je een wijzer mens van wordt! Enthousiast geworden? Meld je aan bij een locatie bij jou in de buurt en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Wie wij zoeken

Je hebt oprecht interesse in een ander, je spreekt geen oordelen uit en je hebt een open houding. Je staat momenteel stabiel in het leven en je wilt je graag verder ontwikkelen op het gebied van luisterkunst en gespreksvoering. Want er wordt jou veel toevertrouwd als vrijwilliger bij de Luisterlijn. Soms onderwerpen waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Geen makkelijk maar zeker ook geen saai werk. Ieder gesprek is anders. Op deze pagina verzamelen wij veelbesproken onderwerpen bij de Luisterlijn. Ze worden ingeleid met voorbeeldgesprekken.

Voel je je aangesproken? Dan maken we graag kennis met je!

Wat wij vragen

Werken bij de Luisterlijn vraagt om ruimte in je hoofd, hart en agenda. Je draait ongeveer een dienst per week van gemiddeld vier uur. De diensten kun je zelf inplannen. Eens per maand luister je 's nachts naar mensen die de slaap niet kunnen vatten. De nachtdienst vraagt natuurlijk meer van je dan een dagdienst. Toch zijn het juist de verhalen in de nacht die dit werk speciaal maken. Behalve voor de telefoon, zoeken we ook vrijwilligers voor de chat- en e-mailhulp. Voor je aan de slag gaat, krijg je een gedegen de Luisterlijntraining. Daarnaast is er maandelijks een leerzame groeps- en trainingsbijeenkomst. 

De Luisterlijn streeft naar een langdurige relatie met de vrijwilliger van liefst meerdere jaren. Dit is mede vanwege de investering in training en begeleiding.

Op alle locaties zijn thuiswerkmogelijken bespreekbaar. 

Wat wij bieden

Intensief, maar verrijkend en zinvol. Dat is hoe de meeste vrijwilligers hun werk ervaren. Het geeft veel voldoening om iets voor een ander te kunnen betekenen. Wat minstens zo belangrijk is, is dat je door het vrijwilligerswerk zelf veel kunt leren. Het verrijkt je als mens.

Gedegen training en begeleiding
Voor je aan de slag gaat, krijg je een training. De training bestaat uit 12 tot 14 modules (in totaal ca. 32 - 40 uur training verdeeld over 6 tot 14 weken). Tijdens de training word je ook in de praktijk begeleid door een ervaren vrijwilliger. Gedurende het opleidingstraject zijn er een paar momenten waarop we samen bekijken of het werk en de organisatie echt bij je passen. Na het afsluiten van de training ga je zelfstandig aan de slag op de voor jou dichtstbijzijnde de Luisterlijnlocatie. Ook daarna krijg je trainingen en persoonlijke begeleiding. Omdat we met de trainingen stevig investeren in onze vrijwilligers, streven we in principe naar een langdurige relatie met de vrijwilliger van liefst meerdere jaren.

Goed geregeld!
De Luisterlijn organiseert haar vrijwilligerswerk op een succesvolle en aantrekkelijke manier. Hier zijn wij trots op. Een aantal de Luisterlijnlocaties zijn een door Calibris erkend leerbedrijf en de training is SPEN-gecertificeerd: de training van vrijwilligers voldoet aan de certificatie-eisen van Stichting Permanente Educatie Nederland. Je kunt na het goed doorlopen van de training dan ook een certificaat ontvangen. Dit kun je gebruiken bij sollicitaties en om vrijstelling te krijgen van studiepunten voor bepaalde opleidingen. Je onkosten worden vergoed en een WA-verzekering wordt afgesloten.

  SPEN logo   calibris logo rgb

Interviews met de Luisterlijnvrijwilligers in de media:

Hier vertellen vrijwilligers over hun werk bij de Luisterlijn. 
Een vrijwilligster aan het woord in nachtprogramma Nachtwerk van RTVRijnmond.
Een vrijwilliger in beeld in het programma Nooit meer slapen van de VPRO.
Uitzending RTV Utrecht over de Luisterlijn waarin o.a. een vrijwilligster vertelt waarom zij zich inzet.

Aanmelden

  • Ben je enthousiast? We horen graag van je! Meld je hier aan bij een locatie bij jou in de buurt en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
  • Woon je in België? Kijk op de website van onze collega-organisatie Tele-Onthaal.