Ik wil helpen

Helpen als vrijwilliger

Wat fijn dat je belangstelling hebt voor het vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn! We hebben de laatste tijd hartverwarmend veel aanmeldingen ontvangen, wat fantastisch is, maar het betekent dat de meeste trainingen op dit moment vol zitten.

Houd onze website in de gaten. Zodra er weer ruimte is om nieuwe vrijwilligers op te leiden, lees je dat hier. We hopen dan alsnog kennis met je te mogen maken! Dankjewel voor je geduld. Lees hieronder alvast wat we verwachten van je als je vrijwilliger wilt worden.

Wil je ons steunen? Een donatie is altijd welkom.

Wie wij zoeken

Je hebt oprecht interesse in een ander, je spreekt geen oordelen uit en je hebt een open houding. Je staat momenteel stabiel in het leven en je wilt je graag verder ontwikkelen op het gebied van luisterkunst en gespreksvoering. Want er wordt jou veel toevertrouwd als vrijwilliger bij de Luisterlijn. Soms onderwerpen waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Geen makkelijk maar zeker ook geen saai werk. Ieder gesprek is anders. Op deze pagina verzamelen wij veelbesproken onderwerpen bij de Luisterlijn. Ze worden ingeleid met voorbeeldgesprekken.

Is het iets voor jou? Dan maken we graag kennis met je!

Wat wij vragen

Werken bij de Luisterlijn vraag om ruimte in je hoofd, hart en agenda. Je draait ongeveer een dienst per week van gemiddeld vier uur. De diensten kun je zelf inplannen. Eens per maand luister je 's nachts naar mensen die de slaap niet kunnen vatten. De nachtdienst vraagt natuurlijk meer van je dan een dagdienst. Toch zijn het juist de verhalen in de nacht die dit werk speciaal maken. Behalve voor de telefoon, zoeken we ook vrijwilligers voor de chat- en e-mailhulp. Voor je aan de slag gaat, krijg je een gedegen Luisterlijntraining. Daarnaast is er maandelijks een leerzame groeps- en trainingsbijeenkomst. 

De Luisterlijn streeft naar een langdurige relatie met de vrijwilliger van liefst meerdere jaren. Dit is mede vanwege de investering in training en begeleiding.

Op alle locaties zijn thuiswerkmogelijkheden bespreekbaar. 

Wat wij bieden

Intensief, maar verrijkend en zinvol. Dat is hoe de meeste vrijwilligers hun werk ervaren. Het geeft veel voldoening om iets voor een ander te kunnen betekenen. Wat minstens zo belangrijk is, is dat je door het vrijwilligerswerk zelf veel kunt leren. Het verrijkt je als mens.

Gedegen training en begeleiding
Voor je aan de slag gaat, krijg je een training. De training bestaat uit een e-learning gedeelte (je krijgt 7 online modules die je in je eigen tempo en op jouw moment kunt doornemen) en diverse praktijkbijeenkomsten waarin we vooral gesprekken oefenen. De training neemt ongeveer 4 tot 8 uur per week in beslag en duurt zo’n 8 weken. Tijdens de training word je ook in de praktijk begeleid door een ervaren vrijwilliger. Gedurende het opleidingstraject zijn er een paar momenten waarop we samen bekijken of het werk en de organisatie echt bij je passen. Na het afsluiten van de training ga je zelfstandig aan de slag op de voor jou dichtstbijzijnde de Luisterlijnlocatie. Je krijgt ook een thuistelefoon te leen waarmee je de (nacht)dienst kan doen.
Ook daarna krijg je trainingen en persoonlijke begeleiding. Omdat we met de trainingen stevig investeren in onze vrijwilligers, streven we in principe naar een langdurige relatie met de vrijwilliger van liefst meerdere jaren.

Goed geregeld!
De Luisterlijn organiseert haar vrijwilligerswerk op een succesvolle en aantrekkelijke manier. Hier zijn wij trots op. Je kunt na het goed doorlopen van de training dan ook een certificaat ontvangen. Dit kun je gebruiken bij sollicitaties en om vrijstelling te krijgen van studiepunten voor bepaalde opleidingen. Je onkosten worden vergoed en een WA-verzekering wordt afgesloten.

Aanmelden

Hier vertellen vrijwilligers over hun werk bij de Luisterlijn. 

  • Ben je enthousiast? We horen graag van je! Meld je hier aan bij een locatie bij jou in de buurt en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
  • Woon je in België? Kijk op de website van onze collega-organisatie Tele-Onthaal.

Vrijwilligerswerk in jouw buurt

Middelburg Breda Tilburg Den Bosch Eindhoven Heerlen Venlo Nijmegen Den Haag Zoetermeer Spijkenisse Dordrecht Rotterdam Gouda Leiden Lelystad Hilversum Haarlem Amsterdam Zaandam Alkmaar Oosterbeek Borne Apeldoorn Zwolle Groningen Leeuwarden Utrecht Amersfoort

 

Klik op de voor jou dichtstbijzijnde plaats, je gaat vervolgens naar informatie over vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn in jouw regio.

Ik wil helpen als donateur

U kunt ons helpen met een donatie. Daarmee steunt u onze vrijwilligers in het dag en nacht echte aandacht geven aan medemensen in moeilijke of kwetsbare situaties. Uw donatie helpt de kwaliteit van het werk te garanderen en de opleiding te verstevigen. Iedereen kan 24 uur per dag, het hele jaar door, terecht bij de Luisterlijn. Met dank aan onze ca.1.500 vrijwilligers die anoniem luisteren naar verdriet en blijdschap, problemen en angsten. Jaarlijks ontvangen wij ruim 500.000 oproepen via de telefoon, chat en e-mail. Met uw donatie kunnen we onze vrijwilligers extra in het zonnetje zetten, zodat ze er weer even tegen kunnen en meer mensen geholpen kunnen worden met een luisterend oor.

Help dit werk voortzetten. Steun ons!
Wilt u ons steunen? Dit kan door uw donatie over te maken op IBAN: NL 71 INGB 0000 9387 69 ten name van de Luisterlijn. 
Of makkelijk en snel via Whydonate

Als u wilt over de mogelijkheden voor schenkingen en nalatenschappen? Neem dan contact op met ons kantoornummer: 0346 59 00 98. 

Wilt u eerst meer informatie? Hier leest u meer over de organisatie de Luisterlijn. Het jaarverslag kunt u hier inzien. Of mail uw vragen naar info@deluisterlijn.nl.

ANBI-status
De Luisterlijn heeft de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Hierdoor kan doneren aan de Luisterlijn plaatsvinden onder gunstige voorwaarden. Giften zijn onder bepaalde voorwaarden bijvoorbeeld aftrekbaar van de belasting. Lees meer over doneren op de informatiepagina van de belastingdienst

ANBI  


De Luisterlijn Utrecht heeft een aparte stichting: Stichting Vrienden Luisterlijn Utrecht. Lees hier meer.

Aan de slag als de Luisterlijnvrijwilliger?
 
Kijk dan hier
voor meer informatie.