Luisterlijn wint Lange Jan Award

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de schouwburg werden Anderd van den Bosse (19), Michelle Baas (39) en de Luisterlijn Zeeland donderdagavond gehuldigd als de winnaars van de Lange Jan Awards 2019, de Middelburgse vrijwilligersprijzen.

De Luisterlijn Zeeland won in de categorie voor de vrijwilligersorganisatie. Van den Bosse als jongere voor zijn inzet voor Rode Kruis Walcheren en Studentendesk Zeeland. Michelle Baas scoorde de meeste punten in de categorie individuele vrijwilliger voor haar steun aan onder andere Nieuwland in Beweging en Oranjevereniging Oranje Bovenal.

De uitreiking was onderdeel van de jaarlijkse waarderingsavond van de gemeente Middelburg, waarbij zo’n 400 vrijwilligers aanwezig waren. Met deze prijzen willen de gemeente Middelburg en Welzijn Middelburg vrijwilligers in het zonnetje zetten en hen bedanken voor hun waardevolle inzet. De individuele winnaars ontvingen een geldbedrag van 250 euro en de groep 500 euro en allemaal kregen ze de speciaal ontworpen Lange Jan Award.

Het jurycommentaar:

Dat het vrijwilligerswerk van De Luisterlijn Zeeland altijd in het onzichtbare gebeurt, vindt de jury juist een belangrijke reden om deze vrijwilligers een keer in het zonnetje te zetten. Want wat is het intensief voor de vrijwilligers; het legt zowel qua tijd als mentaal flink beslag op hen. Zeker ook door de diverse problematieken die ze tegenkomen tijdens de gesprekken. Hun inzet vindt de jury een zeer groot goed. Ook het belang voor de samenleving is groot; dat er 'gewoon' even iemand is die naar je luistert, dat kan zo ontzettend veel voor iemand betekenen. Het kan bijdragen aan eenzaamheidsbestrijding, mensen in nood worden geholpen en het heeft een preventieve werking waardoor mensen wellicht niet van zorgverlening gebruik hoeven te maken. Het toegankelijke karakter van de Luisterlijn Zeeland - 24/7 bereikbaar - ook daar is de jury zeer van onder de indruk.