Home

Annemarie van Essen

Heel Nederland deelt luistertips

Annemarie van Essen: “Voor mij is luisteren iets wat je niet alleen maar met je oren doet, maar met je hele lijf en met al je zintuigen. Luisteren is vooral wegblijven uit je eigen hoofd. Verbinding maak je door er voor die ander te zijn.”

Annie van Dongen

Heel Nederland deelt luistertips

Annie van Dongen, wandelcoach en vrijwilliger bij de Luisterlijn: "Ik ben vrijwilliger geworden bij de Luisterlijn in een periode dat het met mezelf niet zo goed ging. En wat er toen gebeurde had ik eigenlijk niet kunnen voorspellen, maar ik merkte dat het mij echt goed deed. Bij elk gesprek ben ik er opnieuw, helemaal 100%, voor die ander. Ik luister naar dat verhaal. Ik hoor de stiltes. En daardoor ben ik echt verbonden met de beller. En ik krijg daar de waardering voor."

Lees meer >>

Herbert van Hoogdalem

Luisterexperts delen hun kennis

Herbert van Hoogdalem, reclamemaker: "Ik ben gewend om niet te luisteren. Althans, niet om te doen wat me opdragen wordt. Ik ga graag mijn eigen weg. Als ik iets moet daar hou ik niet zo van. Maar ja, als de Luisterlijn je iets vraagt..." 

Lees meer >>

Herbert van Hoogdalem (2)

Luisterexperts delen hun kennis

“Ik heb, denk ik, 30 jaar niet naar mezelf geluisterd”, vertelt Herbert. “Dat was best lastig, want er riep wel iets in mij. Nu ben ik bezig met een project over kloosters, monniken en abdijen die uitsterven. Volgens de regel van Benedictus moeten monniken zich committeren aan drie dingen: armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Ik had altijd een beetje weerzin tegen die drie woorden. En misschien is dat wel één van de redenen waarom ik geen monnik ben geworden. In mijn zoektocht kwam ik erachter dat veel van die begrippen altijd verkeerd zijn geïnterpreteerd. Het gaat bij gehoorzaamheid als in dat je moet doen wat je opdragen wordt. Maar het heeft veel meer te maken met gehoorzaamheid in de zin van aandacht voor diegene met wie je praat…”

Lees meer >>