Praten over...

Pesten

Onderwerpen

Een vaak gebruikte definitie van pesten komt van Dan Olweus (1993, o.a. in Veenstra, 2005): ‘Iemand wordt gepest wanneer hij of zij herhaaldelijk en langdurig wordt blootgesteld aan negatieve handelingen door één of meer personen’.

Webtips

Webtips:

www.stoppestennu.nl
Stichting Stop Pesten Nu is hèt informatie-, expertise en kenniscentrum van Nederland met een uitgebreide kennisbank gericht op pesten en online pesten (cyberpesten). 

Eetstoornis

Onderwerpen

Op de chat komt een nieuw gesprek binnen:''Hallo?''. Ik reageer direct: welkom  op de chat van de Luisterlijn, wat kan ik voor je betekenen? Even later verschijnen de woorden: zij of hij voelt zich rot. Na even heen en weer chatten komt het er uit: moeder, vader, vrienden, vriendinnen, iedereen zeurt maar dat hij/zij zo weinig eet. ''Is dat ook zo?'' vraag ik. ''Maar ik wil niet meer eten, ik voel me al zo groot en lomp.'' We praten over hoe lastig is wanneer vrienden haar/hem mee uit eten willen nemen. ''Zou je het een vriend durven vertellen, dat je het lastig vindt om te eten?'' vraag ik. ''Hmmm...straks denken ze dat ik iets mankeer, dat ik hulp nodig heb.''

Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Anorexia Nervosa
De eetstoornis anorexia nervosa, letterlijk vertaald: gebrek aan eetlust door psychische oorzaak.
Mensen met anorexia ervaren wel honger, willen wel eten en kunnen ook eetbuien hebben, maar over het algemeen geven ze daar niet aan toe of compenseren ze heel extreem. De angst om aan te komen is zo groot dat (niet) eten hun leven volledig beheerst. Alle dagen zijn ingedeeld en de focus ligt constant op voedsel, calorieën tellen en afvallen. Het is een obsessie. Vaak hebben zij een strikt eet- en beweegpatroon, staan zij elke dag op de weegschaal en meten zij regelmatig hun lichaamsomvang.

Boulimia Nervosa
Als je lijdt aan boulimia, heb je last van eetbuien. Deze worden niet alleen getriggerd door honger wanneer je niet goed gegeten hebt, maar door hoe je je (onbewust) voelt. De eetbuien zijn vaak groot en het hongerseintje in je lichaam wordt door jou makkelijk genegeerd. Net zoals bij anorexia hangt je zelfbeeld af van je lichaam en gewicht, maar dun hoef je niet persé te zijn. Sterker nog, vaak heb je een normaal gewicht, wat je ervan kan overtuigen dat je niet zo’n groot probleem hebt. Ook betekent dit dat je de boulimia lang verborgen kunt houden voor anderen.

Eetbuienstoornis BED
De eetbuienstoornis, ook wel Binge Eating Disorder of afgekort BED genoemd, kent veel overeenkomsten met boulimia nervosa. Het grote verschil is dat eetbuien over het algemeen niet gecompenseerd worden, waardoor je vaak in gewicht aankomt. Personen met BED, hebben eetbuien waarbij in korte tijd een zeer grote hoeveelheid voedsel verorberd wordt. Zij hebben een gevoel van controleverlies tijdens de eetbuien en houden vaak hun eetbuien verborgen uit schaamte. Na een eetbui ervaren zij een gevoel van walging, schuld en/of somberheid.

Webtips:

www.stichting-jij.nl Stichting JIJ is een zelfhulporganisatie voor mensen met een eetprobleem of eetstoornis en hun naasten.

Meeste uitval in de arbeidsmarkt door Psychische kwaal

Praten over...

Dit jaar zijn voor het eerst meer mensen uitgevallen voor de arbeidsmarkt door stress en andere psychische kwalen dan door lichamelijke klachten. Ruim 415.000 mensen zijn momenteel arbeidsongeschikt vanwege een psychische aandoening of gedragsstoornis, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2000 lag het aandeel arbeidsongeschikten met een psychisch probleem nog rond de 30 procent.

Lees meer op trouw.nl 20-05-2014

Sensoor is dag en nacht bereikbaar voor een anoniem gesprek per telefoon, chat en e-mail. Psychische problemen staan in de top 3 gespreksonderwerpen bij Sensoor.